Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 12. 2020. 09:10   >>  17:27 17

STEFANOVIĆ

Nova Vlada šansa za bolje odnose sa Srbijom

Dolaskom nove Vlade u Crnoj Gori postoji ogroman potencijal za unapređenje odnosa zvanične Podgorice i Beograda, kazao je potpredsjednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Konstituisanje nove Vlade u Crnoj Gori, kako dodaje, prilika je za popravljanje odnosa, koje su protjerivanjem ambasadora dodatno narušeni.

“Ko god u Vladi Crne Gore bude vodio Ministarstvo vanjskih poslova siguran sam da će ova epizoda vrlo brzo biti jedna mračna mrlja u našoj prošlosti. Pravo otopljavanje i zbližavanje i regulisanje svih naših odnosa će doživjeti procvat demokratizacijom Srbije i promjenom vlasti u Beogradu, kako što smo imali priliku da vidimo u Podgorici”, naveo je Stefanović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On kaže da vlast Srbije, na ambasadorske funkcije, ali i na druge položaje mahom stavlja ljude bez znanja iskustva i bez takta.

“Ambasador u Crnoj Gori treba da bude osoba koja spaja i ima osjećaja za složenost situacije u Crnoj Gori i Srbiji”, kazao je Stefanović.

Ambasador Vladimir Božović je, kako dodaje, morao da dobije instrukciju iz Ministrastva spoljnih poslova Srbije da se uzdrži od komentara i davanja ocjena, ne samo o Podgoričkoj skupštini.

“Mislim da je na ovaj način naša nesposobna vlast dala priliku odlazećoj Vladi Crne Gore da izbaci ambasadora Srbije”, ističe Stefanović.

On navodi da je praksa da protjerivanja ambasadora bude recipročno, ali je kako podsjeća Srbija, je brzo povukla tu odluku.

“Time su pokazali da naša vlast Srbiju često tretira kao banana državu, jer kad neka država donese odluku mora da stoji iza nje”, naveo je Stefanović.

On kaže da mu je žao zbog protjerivanja ambasadora, da to nikome nije bilo potrebno, ali je kako dodaje, potrebno vidjeti šta stoji iza toga.

“Nažalost iza toga stoji nedostatak takta političkog umjeća”, naveo je Stefanović.

On je naveo i da je postavljanje partijskih ambasadora, ali je to kako dodaje veoma loše.

“Znam je da su naša vlast i odlazeća vlast u Crnoj Gori navikli da mobilnim ili preko posrednika prave dogovore, ali se čini da je došlo jedno novo vrijeme na Zapadni Balkan, da je došlo vrijeme saradnje i pomirenja i novih ljudi i otvaranja regiona. Ono što znam jeste da će uskoro i u Srbiji osvježiti”, naveo je Stefanović.

Potez Srbije da protjera ambasadora Crne Gore, pa da popovuče odluku, je kako navodi blamaža.

“Koliko je blamaža da neko ko je na vlasti još pet dana istjera ambasadora Srbije, toliko mislim da je još veća blamaža potez Srbije. Nijedna država koja javno saopšti da je neko persona non grata, ne povlači tu odluku. Te odluke se donose za vrlo ozbiljna narušavanja međusobnih odnosa”, zaključio je Stefanović.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније