Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 11. 2020. 13:50   >>  14:30 19

REAGOVALE SDP, LP, BS I SD

"Varhelji nedovoljno upoznat, diplomatski skandal"

Socijaldemokratska partija (SDP), Liberalna partija i Bošnjačka stranka reagovale su danas na izjavu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Podsjetimo, Varhelji je pozdravio odluku Vlade Srbije da povuče protjerivanje crnogorskog ambasadora i pozvao Crnu Goru da uradi isto.

"Poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja su kamen temeljac procesa proširenja, stabilizacije i pridruživanja EU", napisao je Varhelji na Tviteru.

SDP: Varheljija više da zabrine izjava Brnabićke

Izjava srpske premijerke Ane Brnabić kojom je, sa jasnih velikodržavnih pozicija omalovažavanja Crne Gore, potvrđena izjava ambasadora Srbije, bi trebalo više da zabrine komesara Olivera Varheljija od samog čina proglašavanja nepoželjnom osobom ambasadora Božovića, kazao je član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

Vujović je kazao je da stav srpske premijerke da cijelo rukovodstvo te države stoji iza izjave ambasadora Božovića o Podgoričkoj skupštini, kojom je ukinuta i ponižena Crna Gora, najbolji je primjer antievropskog ponašanja i narušavanja dobrosusjedskih odnosa između Crne Gore i Srbije.

Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su, kako je kazao Vujović, temeljne evropske vrijednosti, kako je to, kaže, dobro primijetio Oliver Varhelji.

Vujović smatra da bi bilo više nego korisno da komesar Varhelji "pojasni na koji način permanentno bavljenje crnogorskim unutrašnjim stvarima od strane ambasadora Božovića i države Srbije doprinosi dobrim odnosima između dvije zemlje".

"Izjava premijerke Brnabić kojom je, sa jasnih velikodržavnih pozicija omalovažavanja Crne Gore, potvrđena izjava ambasadora Srbije, bi trebalo više da zabrine komesara Varheljija od samog čina proglašavanja nepoželjnom osobom ambasadora Božovića", smatra Vujović.

On smatra da nikada nije dobro kada se dođe u poziciju da se pribjegava jednoj takvoj krajnjoj mjeri ali se, kako je kazao, ovdje mora shvatiti da je ta mjera nastupila kao posljedica kontinuiranog antidiplomatskog i neprimjerenog ponašanja diplomatskog predstavnika države Srbije.

"Takvog ponašanja da se on više bavio izborima u našoj zemlji, popisom, sastavljanjem Vlade, tumačenjem crnogorske istorije i sličnim temama, nego što je na diplomatski primjeren način obavljao dužnost ambasadora jedne prijateljske zemlje", navodi se u saopštenju.

Smatra da komesar Varhelji, kao i druge adrese koje žele suštinski pomoći ozdravljenju odnosa između dvije države i stabilnost regiona u cjelini, moraju više povesti računa o uzrocima aktuelnog stanja nepovjerenja u međudržavnim odnosima.

"Ti uzroci dominantno se tiču potrebe zvanične Srbije da na Crnu Goru gleda kao na dio sopstvenog prostora, kojega visoki zvaničnici te zemlje 'simpatično' nazivaju 'Srpski svet'. A to nije ništa drugo do pokušaj reanimacije projekta 'Svi Srbi u jednoj državi', koji je devedesetih godina prošlog vijeka presudno doprinio ambijentu paljenja, rušenja, ratova i sankcija zbog čega još uvijek, uprkos velikoj pomoć naših evropskih prijatelja, nijesmo u stanju da stabilizujemo i oporavimo Region", zaključio je Vujović.

LP: Diplomatski skandal i gaženje evropskih vrijednosti

U Liberalnoj partiji su ocijenili da je Varhelji pogazio sve diplomatske manire i izazvao diplomatski skandal izjavom o proglašavanju ambasadora Božovića personom non grata u Crnoj Gori, te pozivom da Crna Gora povuče takvu odluku u korist Srbije.

"On je na ovaj način pogazio temeljne evropske vrijednosti i direktno se umiješao u nacionalnu politiku Crne Gore stajući otvoreno na stranu nacionalizma koji već duže vrijeme plasiraju krugovi bliski velikosrpskoj ideologiji kojoj pripada i Božović. Da je kojim slučajem takve stavove iznio ambasador Srbije u Mađarskoj, odakle Varhelj dolazi, i negirao njeno postojanje, identitet i miješao se u sastav Vlade u Budimpešti, teško je zamisliti da bi Varhelj ovako regovao", navode iz LP.

Poručiuli su da, na žalost određenih nacionalističkih krugova, i Crna Gora je ozbiljna država sa svojim političkim smjerom i suverenim odlukama, "koliko god oni željeli da bude protektorat Srbije".

"Liberalna partija obavijestiće o ovom skandalu i svoje evropske liberalne partnere i međunarodne organizacije koje moraju skrenuti pažnju visokom predstavniku EU i upozoriti evropske institucije na njegovo pogubno djelovanje u regionu", navodi se u saopštenju LP-a.

BS: Varhelji nije na adekvatan način upoznat sa izjavama Božovića

Iz Bošnjačke stranke su kazali da izjave visokih evropskih zvaničnika oko bilateralnih odnosa između Crne Gore i Srbije moraju biti plod sveukupne analize i dobrog poznavanja svih pitanja koja su od istorijske, političke i državotvorne važnosti za svaku državu pojedinačno.

„Crna Gora se iskreno zalaže za dobrosusjedske odnose i nastavak započetih EU integracija. U tom kontekstu, očekujemo da naši evropski partneri temeljno proprate sve one procese koji su važni za dobre odnose između država u regionu", saopšteno je iz BS.

Istakli su da, u pravcu jačanja bilateralnih odnosa dviju država, mora se poštovati suverenitet svake države.

"S toga, smatramo da evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nije na adekvatan način upoznat sa posljednjim izjavama odlazaćeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori, koji se suprotno diplomatskoj praksi, miješao u unutrašnja pitanja Crne Gore, dovodeći čak u pitanje crnogorsku samostalnost i nezavisnost. Pozivamo zvaničnike EU da se sa posebnim senzibilitetom odnose prema svim pitanjima unutar regiona Zapadnog Balkana, posebno na pitanja koja se tiču suvereniteta država i pokušaja negiranja samostalnosti i nezavisnosti bilo koje države", navode iz BS.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније