Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 11. 2020. 13:46   >>  13:46 10

LUKOVAC PORUČIO

Crkva da se ne bavi spoljnom politkom CG

Uplitanje i miješanje crkve u vođenje unutrašnje ili spoljne politike države apsolutno je neustavno i neophodno je da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) što prije oslobodi takvih ambicija, kazao je predsjednik Savjeta Igmanske inicijative za Crnu Goru, Branko Lukovac.

Komentarišući izjavu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija u vezi sa proglašenjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića za nepoželjnu osobu u Crnoj Gori, Lukovac je naveo da izgleda da Joanikije želi da nastavi sa praksom sistematskog angažovanja Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) kako u unutrašnjim političkim pitanjima, tako i kada je riječ o spoljnopolitičkim stavovima i odnosima Crne Gore.

"Oni računaju da su, zaključno sa izborima, osvojili jedno područje dominantnog uticaja SPC i da sada mogu, bez dilema, ići dalje, nametati svoje angažovanje i u spoljnoj politici Crne Gore, njenim stavovima“, rekao je Lukovac agenciji Mina.

On smatra da je neophodno da se MCP što prije osobodi takvog ponašanja i ambicija.

To je, kako je kazao Lukovac, u interesu i same crkve i sveukupnog napretka Crne Gore, kao demokratske i građanske sekularne države.

"Apsolutno je neustavno uplitanje i miješanje crkve u vođenje bilo unutrašnje, ili spoljne politike", naglasio je Lukovac.

On je podsjetio da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da se crkva poslije izbora više neće miješati u politiku.

"Očigledno je da to mišljenje ne dijele svi krugovi u samoj crkvi, otuda i ovo najnovije miješanje“, zaključio je Lukovac.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније