Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 10. 2020. 06:23 >> 08:56
4

GEGAJ VJERUJE

Tročlana koalicija na nepoznatom terenu

Bivši poslanik i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj smatra da se tročlana koalicija, koja sada čini novu većinu nakon izbora, i agresivnog i primitivnog slavlja našla na potpuno nepoznatom terenu.

 

On u razgovoru za Dnevne novine kaže da je javnost od nove vlasti, do sada, vidjela samo ono što su kazali da neće da urade.

“Dešavanja nakon izbora sam na neki način i predvidio. Ja sam jedan od predstavnika manjinskih naroda u državotvornoj Demokratskoj partiji socijalista, i kao takav sam pratio političke događaje sa velikim interesovanjem sa tri nivoa. Kako će moja partija, kao politički subjekat sa najviše mjesta u Predstavničkom domu Crne Gore, nastaviti da utiče da njen program, usmjeren ka opštem progresu naše Države, ostvaruje i iz položaja najjače opozicione stranke, kako će se opredijeliti manjinski narodi u novonastaloj političkoj situaciji, te kakva će biti dalja uloga Crne Gore u regionu i šire”, kaže Gegaj.

On naglašava da DPS rezultat izbora nije doživjela kao poraz, svjesna da birači određuju ko će biti na vlast.

“Građani su najviše glasova dali DPS-u, ipak malo manje nego što je trebalo da upravo mi vršimo vlast. U demokratiji nije sramota biti u opoziciji i to smo dokazali načinom na koji smo priznali privremene rezultate u noći izbora, te konačne objavljene od strane DIK-a. Tročlana koalicija koja je dobila 41 mjesto u Skupštini se odjednom nakon izbora i agresivnog i primitivnog slavlja našla na potpuno nepoznatom terenu. Prvu stvar koju smo vidjeli je da ih spajaju stvari koje neće da urade. Drugo smo vidjeli raštimane pojave u medijima u vezi sa organizovanjem vlasti do teškog međusobnog napadanja i odvajanja u više tabora. Treće smo vidjeli promjenu retorike kod svih „pobjednika”, kao koalicije, stranke ili lidera istih, iz koje proizilazi da su pojedinačno, a i svi zajedno, obmanjivali svoje biračko tijelo”, tvrdi bivši poslanik.

On kaže da to nisu uradili jedino tzv. „gubitnici” izbora, nego su dokazali još veću političku mudrost i odgovornost, a i puni demokratski kapacitet.

“U novu retoriku ušlo je i pozivanje partija manjinskih naroda da učestvuju u novoj vlasti, uglavnom se ovo odnosilo na Bošnjačku stranku i albanske partije, misleći možda da ovom obmanom rješavaju neke probleme vezano za svoj imidž u Crnoj Gori, regionu i pred međunarodnom zajednicom. Čak je i lider najmanje koalicije na vlasti 'obećao' da 'za sigurno ćemo imati Bošnjake i Albance u vlasti'”, navodi Gegaj.

Manjinske partije su rekle ne ovim, kako je naveo Gegaj, neiskrenim pozivima.

“Zašto su glavni odbori ovih partija i forumi njihovih koalicija dali takav odgovor? Odgovor nije toliko jednostavan i leži u tome što su manjinski narodi veoma osjetljivi što se tiče centralne vlasti, a i oprezni da li da učestvuju u njoj ili ne”, kaže Gegaj.

On ističe da je manjinama potrebna vladavina prava, građansko organizovanje i maksimalna tolerancija političkih snaga na vlasti za sva ljudska prava i sloboda, kao i ekonomska ponuda u pravcu prosperiteta.

“Da li politički subjekti koji sad čine ovu troglavu koaliciju, a koji su dobro poznati crnogorskoj javnosti, ulivaju povjerenje partijama manjinskih naroda? Ne. Za manjinske partije nema mjesta gdje se Albanci, Bošnjaci nazivaju pežurativnim imenima i prijetnjama najtežeg tipa, nema mjesta gdje se poništava evropska i evroatlantska budućnost Crne Gore”, kazao je Gegaj.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније