Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina; Objavio: O.Z.

19. 10. 2020. 16:08   >>  16:08 2

PERIĆ

Pokazati da se nijedan građanin neće osjećati diskriminisanim

Odluka Bošnjačke stranke (BS) da ne bude članica buduće Vlade obavezuje novu vlast da pokaže da se nijedan građanin, bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost neće osjećati diskriminisanim, smatra bivši poslanik Srđan Perić.

On je rekao da su razlozi koje su naveli predstavnici BS, ideološke razlike u odnosu na neke članice nove vlasti i odnos prema manjinskim narodima.

„To obavezuje novu vlast da dokaže da, sa jedne strane ima širinu, a sa druge da pokažu da se nijedan građanin bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost neće osjećati diskriminsanim. Svaki faul u tom smislu bi bio neprihvatljiv“, kazao je Perić agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, rješenje je u dosljednom poštovanju meritokratskog principa koji je kroz koncept ekspertske vlade projektovala nova većina.

„Odgovor na pitanje da li će u njemu istrajati će u značajnoj mjeri odrediti i njene domete“, naveo je Perić.

On je naveo da su podrška izboru predsjednika parlamenta i razgovori sa mandatarem Zdravkom Krivokapićem ostavljali utisak da bi odluka BS-a mogla biti drugačija.

“Međutim, većina kojom je odluka donosena na Glavnom odboru govori da je njihova odluka čvrsta. Da li su tome pomogle određene izjave predstavnika nove vlasti, evo prilike da o tome sami razmisle”, kazao je Perić.

On je podsjetio da su predstavnici BS-a naveli da će podržati zakonska rješenja koja idu u pravcu promocije principa demokratije, vladavine prava i demokratskih reformi, i da će posmatrati dešavanja i na osnovu toga razmišljati u kom obliku će sarađivati u nekom narednom periodu sa izvršnom vlašću.

„Šta to znači u praksi, ostaje da vidimo, ali je svakako mogućnost usaglašavanja zajedničkih rješenja manja kada ne nastupate sa pozicija formalne ili neformalne koalicije“, naveo je Perić.

On je kazao da su prvi izazovi u tom pravcu izbor Vrhovnog državnog tužilaštva i članova Sudskog savjeta.

"Za koje je potrebno tri petine glasova svih poslanika u „drugom“ krugu glasanja, pod pretpostavkom da se u prvom ne obezbijedi dvotrećinska većina", dodao je Perić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније