Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 10. 2020. 13:09 >> 13:09
3

BLAŽIĆ SMATRA

"Nema ozbiljne države bez otvorenih lista"

Sve dok Crna Gora ne izmijeni izborni sistem i koncipira otvorene liste, da građanin bira poslanika, odbornika i predsjednika države, ne može se govoriti o ozbiljnoj državi, smatra profesor Đorđije Blažić.

On je agenciji Mina kazao da je pravna posljedica izbornog sistema, gdje se biraju partijske i građanske liste, nedostatak legitimiteta ključnih državnih institucija.

Blažić je komentarišući istraživanje agencije De facto u kojem se navodi da najveći broj građana kada im se ponudi mogućnost da podrže individualnu kandidaturu i bilo koje ime sa liste, biraju da podrže nosioca liste, kazao da ga to ne iznenađuje, s obzirom na to da u Crnoj Gori dominira partitokratski sistem vladanja.

On je istakao da je zanimljivo da građani "ne žele svoj suverenitet", već bi ga rađe "darovali" partijama.

„To je posljedica nedostaka društve svijesti građana da shvate da su oni, a ne partije vlast“, kazao je Blažić.

U tom smislu, kako je naveo, očigledno nekima ne odgovara da imaju takva prava i da budu "orginerna " odnosno izvorna vlast već "partijska masinerija”.

„Sve to ukazuje da još nijesmo kao društvena zajednica sazreli za demokrtaske procese“, smatra Blažić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora 30 godina nema legitimne državne institucije i parlament.

“Kada nema legitiman parlament onda ne može imati nijedan legitiman organ koji proizilazi iz parlamenta“, ocijenio je Blažić.

On je rekao da je jedini ligetimni organ u pravnom sistemu Crne Gore predsjednik države, jer jedino njega građani biraju.

„Prema tome, jedno je pitanje izbornog sistema, a potpuno drugo i mnogo važnije pitanje je legitimnost institucija“, naveo je Blažić.

On je istakao da su građani ordinarni nosioci vlasti koji biraju poslanike, a ne partijeske liste.

U Crnoj Gori, kako je naveo, uporno ne žele da promijene izborni zakon, jer partijama ne odgovara da izgube svoju poziciju.

„Od 1998. godine, otkad je izborni zakon donesen dvotrećinskom većinom, do danas bilo je 15 izmjena tog zakona, ali naravno suštinsku stvar nijesu htjeli da riješe“, kazao je Blažić.

On je poručio da je potrebno da se kandidat bira na izbornim listama, da se bira po imenu i prezimenu, kao što se bira predsjednik države.

Blažić je kazao da Crna Gora ima usaglašen izborni sistem za izbor predsjednika države, a nema za odbornike i poslanike, a to je potpuno isti sistem

„Stoga imamo dva sistema - jedan potpuno nelegalan i jedan potpuno legalan“, zaključio je Blažić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније