Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

B.B.

03. 08. 2022. 12:17 >> 12:14
1

GLAVNI GRAD

Kraljev park i dalje zatvoren, potrebna geofizička istraživanja

Kraljev park u kojem je u aprilu došlo do urušavanja tla, ostaće zatvoren za posjetioce do daljnjeg, jer su speleološka istraživanje pokazala da je na mjestu urupšavanja tla ispod zemlje objekat, te da su potrebna geofizička istraživanja.

U saopštenju Glavnog grada podsjećaju da su ekipe gradskog preduzeća Zelenilo Podgorica redovnim obilaskom terena 4. aprila utvrdile da je u Parku došlo do urušavanja tla, zbog čega je zatvoren za posjetioce.

"Istog mjeseca, angažovano je Speleološko društvo, čiji tim čine speleolozi, speleolog-spasilac, inženjeri građevine, inženjeri elektrotehnike, profesori geografije, magistar za prirodne hazarde, biolog, a koje je pristupilo istraživanju i ispitivanju urušenog tla. Konstatovano je da se u Kraljevom parku otvorio ponor, nastao urušavanjem zemlje, zbog objekta koji se tu nekada nalazio. Otvor u zemlji je približno kvadratnog oblika, dimenzija 2x2 metra. Speleolozi su se spustili do dubine od oko 8 metara, gdje su zatekli oštećeni građevinski objekat, sa suvo zidanim kružnim zidom, prečnika otvora 4,8 m, visine 6 m, koji se naslanja na betonsku ili armirano-betonsku ploču nepoznatih dimenzija. Zbog obrušene zemlje, nije moguće izmjeriti konačnu visinu zida, kao ni dubinu, a dalja istraživanja ovog podzemnog objekta od strane speleologa, takođe su ograničena, zbog čega je za dobijanje inženjersko-geoloških podataka terena potrebno izvršiti geofizička istraživanja, kako bi se utvrdio položaj podzemnih prostorija u Kraljevom parku", navode u Glavnom gradu.

Glavni grad će, kako dodaju, narednih dana raspisati javni poziv za izbor izvođača ovog ispitivanja.

"Nakon dobijenih rezultata i preporuka, postupiće se u skladu sa navedenim. Do tada će Kraljev park ostati zatvoren za posjetioce. Sugrađane molimo za strpljenje, a o svim daljim koracima istraživanja javnost ćemo blagovremeno informisati", navode u saopštenju Glavnog grada.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније