Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Podgoricom

[ I. P. ]

22. 06. 2022. 19:02 >> 19:00

USVOJENA ODLUKA

Umanjena osnovica za obračun poreza na nepokretnost

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su odluku na današnjoj sjednici po kojoj će biti umanjena osnovica za obračun poreza na nepokretnost.

Kako je saopštio PG Biro, gradonačelnik Ivan Vuković iskoristio je zakonsku mogućnost o umanjenju osnovice za obračun poreza na nepokretnosti za 130 eura.

"Dakle, umjesto da to bude 1211 eura, biće 1081 eura, što je, imajući u vidu inflaciju, kao jedan od većih ekonomskih problema, značajnu olakšicu za građane Podgorice", saopštio je PG Biro.

Sekretarka za finansije Snežana Popović istakla je značaj Odluke o umanjenju lokalnih komunalnih taksi i naknada kojim se propisuju olakšice u poslovanju privrednicima, te dodala da ova odluka predstavlja nastavak aktivnosti koje Glavni grad kontinuirano sprovodi kad je u pitanju podrška preduzetništvu.

"Predviđeno je umanjenje od 100 % iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnjih bašti i privremenih objekata koji se mogu izmiještati sa jednog mjesta na drugo za period od 1. juna do 31. avgusta 2022. godine, zatim 50% iznosa lokalne komunalne takse za parkiranje motornih vozila i to za korišćenje taksi stajališta po taksi vozilu za cijelu godinu i 50% iznosa godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za period od 1. januara do 31. marta”, navela je Popović.

Pored toga, razmatran je i Prijedlog odluke o proglašenju spomenika prirode “Park šuma Gorica” koji je na današnjoj sjedbici i usvojen.

Gradonačelnik Vuković je tim povodom komentarisao i vijest o gradnju na ovom brdu, te istakao da je Glavni grad u decembru 2021. godine u cilju rješavanja ovog pitanja započeo pregovore o razmjeni urbanističkih parcela sa vlasnikom katastarske parcele i investitorom predmetnog objekta.

Glavni grad je drugoj strani ponudio najatraktivnije urbanističke parcele kojima raspolaže, koje nažalost nijesu bile prihvatljive za investotora.

"Cijeneći važnost ove teme, a u namjeri da u potpunosti zaštiti brdo Gorica, Glavni grad je, još u novembru 2021. godine, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavio zahtjev za propisivanje zabrane građenja na više urbanističkih parcela u podnožju brda Gorica, uključujući i predmetnu, sa inicijativom za izradu izmjena i dopuna ovog DUP-a. Nadležno ministarstvo nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev o čemu su u više navrata predstavnici gradske uprave javno govorili", navodi se u saopštenju PG Biroa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније