Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

05. 02. 2023. 07:23   >>  26. 12. 2023. 13:30 2

Čitaj mi:

CRNA GORA

Zastiđela se majke

Mijenjali su se ljekari i apotekari ali dijagnozu nijesu mijenjali : Crnu Goru ograničavaju patrijarhat i tradicija. Od okova, oslobađana je tehnikama i procedurama kakve u filmu Živka Nikolića “Ljepota poroka” praktikuje opskurni Žoržo. I našla se na dnu.

Piše: Vlatko Simunović

Čitali ste roman Gospođa Bovari Gistava Flobera? Ako jeste, sigurno se sjećate operacije liječenja sakatih stopala. Doktor Bovari i apotekar Ome nagovore Ipolita, hromog momka iz krčme, da se podvrgne operaciji. Momak je imao jedan bangav oslonac. On kad god bi mu dali neki teži zadatak, on se oslanjao na tu nogu s “fabričkom greškom” i lagano savladavao problem.

NOGA, SANDUK

Ubijede Ipolita da sve što namjeravaju s njim učiniti, čine radi njega. Čovjekoljublje i rodoljubiva zamisao lokalnih momaka - varošica Joanvil treba da postane zvijezda među gradovima, treba da ima jednu složenu hiruršku intervenciju.

Rizik nije trebao bio prevelik. Ipolit bi osjetio olakšanje. Doktor Bovari bi stekao brzu slavu. Prethodno, trebalo je savladati djelo slavnog pariškog doktora Divala, gdje su detaljno opisana različita iskrivljenja stopala. Uposlili su stolara i bravara da naprave neku vrstu kutije “tešku oko osam funti, pri čemu se nije nimalo štedjelo ni na gvožđu, ni na drvetu, limu, koži, na vijcima i zavrtnjima”.

Da bi znali koju žilu Ipolitu da presijeku, prvo je trebalo odrediti njegov tip hromosti. Konsultivana je studija dr Divala. I presjekli su tu Ahilovu petu. Buntovna žila popustila je pred vještinom ruke i oštricom noža. Tek tri, četiri kaplje krvi... Uspjela operacija. Nogu su zašarafili u ono sanduče.

ŠTAMPA, POHVALE

Lokalno piskaralo, nakon dva dana, uvjeravalo je varošane da će “na predstojećem seosokom slavlju vidjeti ... hrabrog Ipolita gdje učestvuje u bahovskim igrama, u horu veselih momaka, da bi tako svojim poletom i poskocima pred svima potvrdio potpuno ozdravljenje”

-Čast plemenitim naučnicima! Čast neumornim duhovima koji svoje noći posvećuju unaprjeđenju i olakšavanju života svojim bližnjih. Svaka čast. Tri put svaka čast - pisale su novine.

KATASTROFA

Nakon pet dana Ipolit je urlao od bolova. Gangrena. Posjeta župnika. Preporuka pacijentu da s jutra i večeri čita po jedno “Zdravo Marijo, milosti puna” i po jedan “Oče naš, koji jesi na nebesima”. Nesrećni momak obeća. Krčmarica koja brine o momku iznad njegovog uzglavlja objesi do vrha punu škropionicu sa šimširovom grančicom.

Od misticizma ne bi neke vajde. Siromahu je bivalo sve gore. Na kraju u Janvil dolazi solidan doktor. Prijekor magarcima koji su mladića doveli u užasno stanje. Potom amputacija i drveno stopalo od tri stotine franaka na račun dr Bovarija.

Naravoučenije: Ne liječite nekog ko se dobro osjeća.

NAŠA POSLA

Sažetak “evolucije” crnogorskog društva, od herojske Crne Gore do danas, podsjeća na tu čuvenu operaciju piet bot koju je sproveo doktor Bovari. U početku bijahu - obraz, moral, emocija. Skupe riječi. Prvi lokalni “hirurg” - vladika, pjesnik i vladar došao je na ideju kako da u svakom slobodnom čovjeku spoji sreću što može nešto da učini za svoj narod i veliku dužnost. Napisao je Gorski vijenac. Njegoševi nasljednici nijesu prispjeli da ponove pjesnički podvig ali su stigli da nauče kako čovjeka treba obavezati da učini sve što se od njega očekuje na visokoj adresi državnog/nacionalnog autoriteta.

Dovoljno je podsjetiti ga da “treba služit časti i imenu” i da zna što će, kao glas o njegovom podvigu, potomstvu prenijeti vješt guslar.

Ljudi su bili spremni na čuda od junaštva. Ali, u čovjeku pored svijetla, kao gola sila postoji i zločin. Tako su na nišan “duge puške Petrovića” stali Stevan Perović Cuca, Blažo Bajov Bošković, a na nišan “raške struje” Knjaz Danilo.

TRI POGLAVLjA

Junaštvo. Zločin. Izdaja.To su tri poglavlje cijele istine o herojskoj Crnoj Gori. To što njene umne glave ne upropaštavaju vrijeme baveći se naučnim radom i stotinu sedamdeset godina, s časnim izuzetaka nekolicine, prepisuju i dopisuju samo poglavlje o junaštvu, neće bez sadržine ostaviti druga dva poglavlja. Stvari ostaju zapisane u duhu i poslanicama Svetog Petra Cetinjskog.

Hranjena i branjena neistinama o sebi samoj, dakle isključivo predanjimka o junaštvu, Crna Gora je 150 godina “ `ramala na jednu nogu”. Nikad ona nije bila novi dom evropske prosvjete i tolerancije, parlamentarni sistem funkcionisao je kao fikcija, glavari kamatarili, ćentezi diktirali pravila, sudije sudile i po babu i po stričevima.

No, koliko god bila hroma, pred svakom mukom i nevoljom smjela se oprijet i naći jak oslonac na obje noge - na svoju tradiciju i svoju savremenost.

Savremenost nije njegovala zvanična politika. Ni ideologizovani školski sistem to nije činio. Savremenost je uvijek bila refleks intelektualne radoznalosti pojedinaca. Mada malobrojni, prije epohe “diktature i dikatata” medija, oni su “aromatizovali” cijele gradove. To su vam Dado Đurić, Vojo Stanić, Ratko Đurović, Pavle Đonović, Miladin Šobić..To je svjetlo u čovjeku.

SVJETLOST SE UGASILA

Mase su se vremenom udaljile od tradicije, ali su ostale imune i na gravitacijsku moć savremenosti i reprezentativne kulture. Zaglavljene su u međuprostoru. U tmiši i tmini. Zato danas niđe nijesmo prispjeli.

Onda su se “ljekari / ideolozi” dokopali stručne literature. Svete knjige novoga svijeta razumijevali su provincijalno. Evolucija je proces. Revolucija je slava. Nije im se dalo razmišljati o prevenciji. Odlučili su se za hirurške metode.

A hirurgija vam sugeriše da kratak i brz rez najmanje boli. Mislili su i smislili da je herojska Crna Gora olovo na nogama novoj Crnoj Gori. Ideolozi, akademici, školovan svijet - dobili su u zadatak da, slično stolaru i bravaru iz Janvila, s početka ove priče, skuju sanduk ne štedjeći na drvetu, koži, šipkama, zavrtnjima. Cilj je bio da se nakon kratkog reza na Ahilovoj peti tog crnogorskog stopala koje su političke elite smatrali bagljavim, uspostavi odgovarajući balans i svi osjetimo olakšanje.

Naravno da je sve pošlo po zlu. Posljedice laičkih hirurških zahvata zadnjih par sezona liječimo misticizmom. Lažemo se i prenemažemo. Bez oslonca na tradiciju, utrnula je svevremenost svjetla u ljudima.

Nova Crna Gora zastiđela se majke I tu joj je "pukla pogibija"..

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се