Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

01. 02. 2021. 12:15 >> 12:18

UZBUDLJIVA SERIJA A

N. Šofranac: Novih sedam sestara

Stvara se ponovo klub "sette sorelle" kao krajem 90-ih kad je Serija A bila daleko najjača na svijetu. Ovih sedam timova se ujednačavaju kao nikad ove godine, svi imaju svoje karte, a bježe puno ostatku lige.

 Definitivno nakon pobjede Lacija u Bergamu, pete u nizu, kojom su uhvatili taj voz, dobili još jedan derbi. Ove dvije ekipe že ubrzo igrati protiv Reala odnosno Bajerna, i to s ogromnim ambicijama što je do juče bilo nezamislivo. Logika je bila da ih ponovo nokautira Atalanta, otkad je Lacio dobio finale kupa 2019. postoji otrov u tim duelima. Nakon toga bilo je 3:3 na Olimpiku kad je Atalanta vodila 0:3 i imala more šansi, pa 3:2 za Atalantu u junu, nakon 0:2 u momentu kad je Lacio pipao skudeto, pa novi šou Atalante u Rimu 1:4 početkom ove sezone kad se poigravala, i prije četiri dana 3:2 za Atalantu u kupu, uz promašen penal, preokret čak s igračem manje! U tom četvrtfinalu i jedni i drugi su rotirali, a opet unijeli taj "otrov" i pale su teske riječi na kraju. Izgledalo je da okreni-obrni Atalanta vlada, ali juče se osjetilo strašno da nema bočnih igrača Hatebera i Gosensa, kao ni Romera, a kasnio je s Malinovskim, Murijelom i Pasalicem.

Još rani biser Marušića (po savjetu Lulića) dok je golman bio zaslijepljen suncem, i Lacio je odigrao svoj meč, ovako je Atalanta bila uguđena u posljednjem kolu protiv Intera 1. avgusta, ili u Napulju kad je gubila rano 4:0. Evo zašto za ovu ekipu kažemo da može da izbaci Real i bilo koga poslije, ali ne i da osvoji skudeto! Minus 10, a sa Gomezom bi možda bili prvi. Lacio ima uslov da je kompletan i svjež, onda može da glatko pobjedi Atalantu, Romu, Napoli, Dortmund, viđeno.

Iako su emotivno vezani za kup i njima će kao i Milanu savršeno odgovarati ove dvije sedmice s vise prostora za trening pred Evropu. Evo šta kaže raspored: naredna dva utorka (počev od sjutra) igraće Inter-Juventus polufinale kupa, mečevi puni naboja nakon nedavnog poraza Juvea u ligi. A naredne dvije srijede igraće Napoli-Atalanta, nakon razbijanja u oktobru, s tim što se sad drastično favorizuje Atalanta.

Paralelno u prvenstvu, već u petak Fiorentina-Inter u Firenci, a u subotu Juve-Roma, paklen derbi u momentu kad Roma ima bod više, a danas do 19 časova mora da riješi "slućaj Dzeko". Nakon revansa kupa onog narednog vikenda delikatan mec Inter-Lacio na San Siru, a jos delikatniji Napoli-Juve na San Valentino, u trenutku kad se jos ne zna kada ce odigrati onaj svoj prvi mec u Torinu (mozda tek sredinom maja!).

Ovakva mreža derbija je opasna za mnoge, a lider Milan za to vrijeme igra samo vikendom sa Krotoneom i Specijom, osjeća novih 6 bodova, pa da vidi tabelu 14. uveče. Jer onda kreće "rumba", put u Beograd, dva meča sa Zvezdom koja je juče nadigrala i Šahtjor, pa u klijestima famozni derbi istine sa Interom 21, pa u goste Romi 28. februara, pa vanredno kolo 3. marta s Udinezeom dok je Ibra u Sanremu. Pjoli kaže da je u petak bio najbolji trening unazad dva mjeseca zbog brojnosti. Sad ima i Calhanoglua i Benasera, za par sedmica i Kjera, dakle sve, konacno dobre rotacije. Dok se mnogi cude kako jedna od najmladjih ekipa Evrope tako dugo usamljena vodi, i broje 14 penala (od cega 13 nespornih), malo ko daje tabelu sa 17 pogodjenih stativa Milana (drugi Napoli sa 10). Tek će biti da se čude.

Juventus ostaje najjači po rosteru, ali nastavlja da to ne pokazuje, toliko blijedih partija da zaista ostavlja prostor svima, vidjećemo reakciju u ova 4 derbija prije Porta, neće biti lako Pirlu. Juve najjaći roster, Napoli odmah iza njega (ali veoma neiskorišćen), Atalanta najviši stadijum igre, a Inter najforsiraniji u medijima. Nelogičnosti puno, jer u Interu postoji trener koji prima nestvarnih 12 miliona eura godišnje (npr. Ibrahimović duplo manje) a nije u stanju nijedne godine da prođe grupnu fazu, sa rosterom od nekoliko stotina miliona i uvijek mu je kriv svako drugi. Zato u medijima daleko manji prostor ima trener koji je već 32 kola daleko najuspješniji, sa ekipom za sedmo mjesto, i nikad se ne ljuti ni na koga.

Što se trenera tiče, na ivici su Fonseka i Gatuzo od "sedam sestara". Fonseka je nakon derbija pa blamaže sa Specijom bio virtuelno smijenjen, čak i za svlačionicu Rome. Opet ta Specija koja je krajem 2015. "smijenila" Garsiju, a koja je s onih 4:3 spasila Portugalca za sada. Ali Fridkin je već pričao sa Alegrijem kojeg bi mnogi romanisti žarko željeli i samo čeka trenutak. Problem je što se ljulja žestoko i klupa Zidana ovim krahovima Reala, a Perez je isto zvao Alegrija. Zov Reala je neodoljiv, pa i sad kad je titula u rukama Atletika. To je trka s vremenom za Fonseku.

A Gatuzo je skoro virtuelno smijenjen. Dva mjeseca neće da potpise taj novi ugovor s klauzulama koji je De Laurentis nametnuo i Sariju, pred kup meč sa Specijom već je bio na ivici. Nakon sinoćnje pobjede nad Parmom javno je optužio De Laurentisa da je već pričao sa Benitezom, dok je on odbio sve klubove koji ga zovu dok je u Napulju. To je već ambis između njih. De Laurentisu ne odgovara pošten trener koji kaže sve sto misli, a Benitez bi opet zapalio strasti navijača kao 2013, i doveo pojačanja. Gatuzo je dobro shvatio da ovaj Napoli teško igra 4-2-3-1 jer je deceniju naviknut na 4-3-3, pa se vratio na to. Ako imaš Bakajoka i majstora Ruiza, dodaš im Zjelinskog, onda u napadu mogu sve opcije - Insinje i Mertens bočno sa skupim Osimenom u špicu, ili Mertens lažna devetka a Insinje i Politano bočno, i najrazigraniji Lozano koji pokriva sve tri pozicije, pa Elmas, Petanja, Ljorente, da ne pričamo o Miliku i Gulamu za koje mu je stigla naredba sa vrha da ih ne stavlja. Zato nijesu ni stigla pojacanja koja je trazio iako para ima.

Šteta za sjajni roster, da su samo iskoristili neki od 25 zicera protiv Specije na Befanu ( u kupu im dali od sale 4), ili protiv Torina, ili 8 velikih sansi s igracem manje protiv Intera na San Siru, uz mec manje s Juventusom oni bi vec bili prvi. A nijesu ni ovako daleko. Djeluje da će do Granade preuzeti Benitez.

Svakako šareno i najinteresantnije u ovom vijeku. Ako uzmemo Seriju A iz 1999. i tih "sedam sestara" (tada su bile Parma i Fiorentina umjesto Atalante i Napolija), dobijamo istu gužvu, dramatičnost, kombinatoriku. I gle čuda, tada je skudeto osvojio Milan sa Birofom i Guljelminpjetrom, iako je Inter imao Ronalda, Badja, Đorkaefa, Zamorana, Pirla, Rekobu, iako je Juve igrao tri finala Lige šampiona i imao Zidana, Del Pjero, Inzagija, a Lacio na milimetar od titule sa Nedvedom, Vjerijem, Boksicem, Nestom, Manćinijem, Fiorentina vodila dvije trećine sezone sa Batistutom, Ruj Kostom, Edmundom, a Parma osvojila tri pehara te sezone sa drim timom Kjezom, Krespom, Veronom, Aspriljom, Kanavarom, Tiramom, Bufonom, Dinom Bađom, dok je Roma imala Totija, Del Vekija, Kafua, Aldaira, Di Bjadja..Ima analogija puno, iznenađenja su uvijek moguća, a od februara uvijek počinje da se raspliće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се