Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

30. 01. 2023. 10:45 >> 15:05
4

ROVČANIN U "LINKU"

"CEDIS-u da se pomogne, od poskupljenja struje ne dobijamo ništa"

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), Nikola Rovčanin, saopštio je da se energetska kriza praktično prebrodila sopstvenim sredstvima i bez povećanja cijene struje. On je, gostujući u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore, apelovao da se prepozna šteta koju je CEDIS pretpio na tržištu i pomogne kompaniji.

"Naš energetski sistem je specifičan u odnosu na druge regionalne i evropske sisteme, na svojim leđima smo iznijeli kompletan teret krize, bez pomoći države, bez povećanja cijene struje. Praktično smo prebrodili i pobijedili energetsku krizu sopstvenim sredstvima", kazao je Rovčanin.

Na temu pomoći od 30 miliona eura koju je Crna Gora dobila od Evropske komisije (EK) za saniranje posljedica energetske krize, direktor EPCG ističe da je je CEDIS u čitavom lancu registrovao najveću štetu.

"Sve gubitke su morali da nadoknade nabavkom električne energije po znatno skupljoj cijeni od one koju naplaćuju građanima. Očekujemo da će u nakraćem roku, Vlada i Ministarstvo kapitalnih investicija precizirati raspodjelu sredstava od EK, a moj apel je da se prepozna CEDIS zbog štete koju su pretrpjeli na tržištu", rekao je Rovčanin.

Ističe da se moraju naći rješenja za 2023. godinu, kako bi energetski sistem funkcionisao, a građanima i privredi isporučivao bez prekida električnu energiju.

"Ako bismo povećali cijenu struje deset odsto, prihod bi bio povećan sedam-osam-devet miliona. Ali, svakom intervencijom bismo ugrozili naplatu, imajući u vidi da je na vrhunskom nivou. Ako dođe do pada naplate jedan odsto, gubimo tri-četiri miliona na godišnjem nivou. Tako da od tog povećanja cijene struje ne dobijamo gotovo ništa", ocijenio je Rovčanin.

"Toplifikacija više nije prazna priča"

Direktor EPCG ponovio je da je toplifikacija Pljevalja trebalo da bude završena prije 40 godina.

Istakao je da se u prethodnom periodu, u jeku velike zagađenost vazduha u tom gradu, intenzivno radilo i da su nadležni donijeli određene zaključke, pa je projekat toplifikacije proglašen javnim interesom.

"Nama je svaki mjesec važan i prioritetni cilj nam je da toplifikacija bude povezana sa objektima u Pljevljima i da na taj način imamo komplet priključen toplovod...", kazao je, između ostalog, Rovčanin.

Naglasio je da se, po planu, ekološka toplifikacija Pljevalja završava 2024.

Poručuje i da je sada važno prevazići grejnu sezonu 2023/24. na način da se zagađenje svede na minimum, te da tu postoje razlčičite vrste intervencija.

"Napravljen je jedan veliki pomak, toplifikacija više nije prazna priča i Pljevljaci će je konačno dočekati", zaključio je Rovčanin.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније