Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

25. 12. 2022. 19:02   >>  18:59 9

PRIPRAVNICI U SUDOVIMA I TUŽILAŠTVIMA

"Novi OKU sadrži diskriminatornu odredbu"

Pripravnici u sudovima i državnim tužilaštvima Crne Gore saopštili su povodom najavljenog potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) da ugovor sadrži diskriminatornu odbredbu, kojom je predviđeno umanjenje procenata zarade pripravnika.

Što je, kako dodaju, protivno svim međunarodnim standardima iz oblasti radnog prava.

"Odredbom člana 20 Opšteg kolektivnog ugovora, koji još uvijek važi u trenutku sastavljanja ovog dopisa, propisano je da se zarada pripravnika utvrđuje u visini koja ne može biti manja od 80 odsto zarade odgovarajuće grupe poslova iz člana 18 odnosno člana 19 ovog kolektivnog ugovora (kojim su definisane grupe poslova sa koeficijentima za utvrđivanje zarade po osnovu složenosti postignutih ishoda učenja)", navodi se u saopštenju koje, kako tvrde, u ime pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima CG potpisuju Danilo Pajović, Jelena Srdanović i Tijana Mujičić.

Navode da je Vlada 23. decembra na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, prihvatila nacrt novog OKU, čije usvajanje od strane socijalnih partnera je pitanje dana i očekuje se da isti bude potpisan od strane svih učesnika.

Saopštili su da je novim OKU, u članu 13 propisano da se zarada pripravnika utvrđuje u visini koja ne može biti manja od 70 odsto zarade odgovarajuće grupe poslova iz člana 11 i 12 tog kolektivnog ugovora (kojim su definisane grupe poslova sa koeficijentima za utvrđivanje zarade po osnovu složenosti postignutih ishoda učenja).

Dakle, kako ističu, na osnovu iznijetog, dolazimo do paradoksalne situacije da se novim OKU utvrđuje manji obim prava pripravnicima nego što su to isti imali po sadašnjem, koji je donijet davne 2015. godine, i čije se stavljanje van snage očekuje kroz nekoliko dana.

Umjesto da se, kako kažu, pod uticajem najavljenog boljitka poboljša položaj te kategorije radnika, njima se, sa 80 odsto zarade za mjesto za koje se osposobljavaju, procenat zarade smanjuje na 70 odsto.

Ističu da je prednje nedopustivo, diskriminatorno, i predstavlja prije svega korak unazad na putu ka unapređivanju radničkih i socijalnih prava koje svaki građanin zaslužuje, a posebno pripravnici, kao lica koja počinju svoj radni vijek i koja čine okosnicu i budućnost svakog sistema, koji, ako želi da bude samoodrživ, mora da podržava mlade i motiviše ih da ostanu u Crnoj Gori i grade i usavršavaju naš sistem i bolje društvo.

Poručuju da su ovaj uvod i kritika bili neophodni u cilju razumijevanja problematike koja prijeti da pogodi i pripravnike u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Navode da sadašnjim rješenjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa propisano je da se zarada pripravnika utvrđuje u visini koja ne može biti manja od 80 odsto osnovne zarade za radno mjesto za koje se samostalno osposobljavaju, i to je osnov po kojem primaju zaradu, njih stotinjak u CG, vezujući se za mjesto savjetnika u sudu/državnom tužilaštvu.

"Imajući u vidu da su u toku pregovori Ministarstva finansija sa Sindikatom uprave i pravosuđa, odnosno sa Sindikatom sudstva, a u cilju usaglašavanja novog Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa, koji će biti značajniji nego oni raniji imajući u vidu da će se zarade za poslove iz grupe D iz Zakona o zaradama u javnom sektoru izbrisati, i ugovoriti ovim Granskim kolektivnim ugovorom, ovim putem želimo da informišemo sve nadležne institucije, Ministarstvo finansija, Sindikate, Sudski savjet, i u konačnom javnost Crne Gore na značaj i složenost poslova koje kao pripravnici u sudovima i državnom tužilaštvu (u daljem tekstu: pripravnici) obavljamo", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima shodno odredbi člana 23 Zakona o pripravnicima u sudovima i državnom tužilaštvu , pripravnici se u toku svog trogodišnjeg radnog staža osposobljavaju da pod nadzorom i uputstvima sudija i državnih tužilaca, kao mentora, preduzimaju radnje u parničnim, vanparničnim i izvršnim postupcima, kao i u krivičnim postupcima za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina, odnosno da preduzimanju druge radnje u krivičnim postupcima za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina.

Međutim, nesporna je, kako dodaju, činjenica da crnogorske sudije i državni tužioci, koji su opterećeni ogromnim prilivom novih predmeta i rješavanjem starih, veliku pomoć i uzdanicu imaju upravo u svojim pripravnicima, koji, izradama nacrta rješenja i presuda, te optužnih akata, ali i drugih relevantnih pravnih akata, mimo poslova predviđenih prednje citiranom odredbom člana 23 Zakona o pripravnicima, vrše i složene poslove koji su inače rezervisani samo za savjetnike u sudovima, odnosno državnim tužilaštvima.

Nepohodno je, kako poručuju, istaći da je za status pripravnika kao uslov propisan nivo obrazovanja VII-1 nacionalnog okvira kvalifikacija (4 godine Pravnog fakulteta) i položen ispit za pripravnike u sudovima i državnom tužilaštvu, koji se sprema mjesecima i koji se popularno naziva “pravosudni u malom”.

Navode da je izlišno govoriti i o ogromnoj konkurenciji koja vlada među kandidatima koji se prijavljuju na oglase za ove poslove, jer je mjesta uvijek malo, a kriterijumi u vidu ostvarenih bodova na ispitu visoki.

Ističu i činjenicu da pripravnici najčešće nemaju mogućnost sindikalnog udruživanja, imajući u vidu njihov specifičan radnopravni položaj ograničenog trajanja, ali nemjerljivog uticaja na pravosuđe, budući da upravo većina pripravnika, po obavljenom pripravničkom stažu u sudovima/državnom tužilaštvu, bivaju imenovani kao savjetnici, i kasnije sudije, državni tužioci, notari, izvršitelji, advokati.

Nesporna je, kako kažu, činjenica da su pripravnici u crnogorskim sudovima i državnim tužilaštvima okosnica i budućnost crnogorskog pravosuđa.

"Dodatno, željeli bismo da pojasnimo specifičan položaj pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima, te da prije prije svega naglasimo razliku u odnosu na pripravnike na programu stručnog osposoboljavanja (tzv. "Vladin program“) u trajanju od devet mjeseci (koji je svakako 90 odsto nas - pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima, prethodno obavilo kod advokata, notara i sl.), a kojima je zarada svakako fiksna, zbog čega smatramo da je cilj donošenja sporne odredbe Opšteg kolektivnog ugovora samo i isključivo degradiranje položaja pripravnika kao državnih službenika u sudovima i državnim tužilaštvima u odnosu na položaj drugih državnih službenika sa istim nivoom kvalifikacija, budući da u ostalim državnim organima lica sa našim kvalifikacijama po završetku Programa stručnog ospobljavanja mogu zasnovati radni odnos na radnim mjestima "Samostalni savjetnik III“, za koje radno mjesto je po važećim propisima predviđen koeficijent za obračun zarade od 7.0, dok se nama, pripravnicima u sudovima i državnim tužilaštvima, po važećem Granskom kolektivnom ugovoru zarada obračunava i utvrđuje po koeficijentu 6.4 (80 odsto od koeficijenta 8.0 predviđenog za radna mjesta savjetnika u sudovima i tužilaštvima, D grupa poslova), upravo zbog čega i smatramo da su predložene izmjene i umanjenje naznačenog procenta po kome se obračunava koeficijent pripravničke zarade (sa 80 odsto na 70 odsto zarade odgovarajuće grupe poslova), a imajući u vidu naš nivo obrazovanja (VII-1 nacionalnog okvira kvalifikacija), te činjenicu da imamo položen ispit za pripravnike u sudovima i državnom tužilaštvu, kao i gore naveden opis poslova koji obavljamo, u najmanju ruku nerealne i u potpunosti diskriminatorne u odnosu na druge državne službenike sa istim kvalifikacijama", navodi se u saopštenju.

Tvrde da u skladu sa svim navedenim, imaju opravdan i indikativan osjećaj straha da će pri zaključivanju novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe, zarada pripravnika, sa sadašnjih 80 odsto savjetničke, biti smanjena na 70 odsto, usklađujući se sa rješenjima novog OKU.

"Ne želimo da ulazimo u razloge, kojih ima pregršt, od neupućenosti sindikalnih predstavnika, nerazumijevanja problematike ili ‘pak prosto nezainteresovanosti istih, uz dužno poštovanje svih koji su uključeni u ovaj proces", ističu oni.

Dodaju da žele da informišu javnost, nadležne institucije i organe, da ovaj ishod neće dozvoliti, i da će se za svoja prava boriti svim sredstvima.

Neće, kako tvrde, dozvoliti da se grubo pogaze njihova radna prava, jer su, kako navode, i sadašnja rješenja neusklađena sa njihovim kvalifikacijama i uloženim trudom.

Dodatno, smatraju da postoji i prostor za uvećanje njihove zarade za procenat viši od 80 odsto savjetničke zarade, a 80 odsto je minimum ispod kojeg ne mogu i ne žele da pristanu, a da ne degradiraju sebe i svoj trud.

Navode da uticaj povećanja njihovih zarada će, u slučaju da dođe do istog povećanja, za Budžet biti marginalan.

Žele i da najave da će u ovom istrajati, pa makar njihova prava budu morali braniti na ulici.

Na kraju, kako navode postavljaju pitanje generalnom sekretaru Unije slobodnih sindikata Crne Gore, koji je povodom potpisivanja predmetnog OKU izjavio "da je isti značajan kako bi se spriječio odlazak mlade radne snage iz Crne Gore ka Zapadnoj Evropi, te da isti predstavlja mehanizam za stvaranje dostojanstvenih uslova za rad u Crnoj Gori“ – pitaju da li je to zaista način kojim se motivišu i zadržavaju mladi ljudi u pravosuđu CG, kao stub temeljac na kome isto generacijama unazad počiva?

"U najboljoj vjeri da će naš glas imati ko da čuje, tražimo od nadležnih organa i sindikalnih organizacija da nas podrže, a od resornog ministarstva da shvati ovu poruku i uloži ozbiljne napore kako bi se spriječilo, a imajući sve prednje u vidu, da budemo kolateralna šteta u čitavom ovom procesu", zaključuju u saopštenju.

Reagovanje pripravnika u sudovima i državnim tužilaštvima Crne Gore povodom najavljenog potpisivanja novog Opšteg kolektivnog ugovora potpisalo je, kako tvrde, 89 pripravnika.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније