Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

15. 12. 2022. 08:17 >> 08:16
2

EKONOMIJA U 2022.

Đurović: Izvoz 70 odsto veći od prošlogodišnjeg

U godini koja se približava kraju, crnogorska ekonomija je prema brojnim pokazateljima zabilježila odlične rezultate, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

On je kazao da je ukupan izvoz robe u periodu januar – oktobar iznosio 576,6 miliona eura što je gotovo 70 odsto više od prošlogodišnjeg izvoza za isti period. Poređenja radi, izvoz za čitavu 2019. godinu je iznosio 415,5 miliona eura.

"Kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom u 2022. godini ona iznosi 19.6 odsto, što je najveća vrijednost u posljednjih 9 godina. Pokrivenost uvoza izvozom je u odnosu na isti period prethodne godine porasla za 3 procentna poena", saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Takođe, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku- Monstat bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore porastao je u trećem kvartalu 3,2 odsto. On je iznosio 1.82 milijarde eura dok je u istom periodu prošle godine bio 1.59 milijardi eura. Realna stopa rasta u Evropskoj Uniji je 2,4 odsto.

"Kada je u pitanju turizam, prema posljednjim podacima Monstata, u kolektivnom smještaju je tokom prvih deset mjeseci registrovano 1.078.787 turista (59,2 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine) i 4.106.253 noćenja (46 odsto više u odnosu na isti period 2021.). Upoređujući sa istim periodom rekordne 2019. godine, bilježi se ostvarenje od 90 odsto kada su u pitanju dolasci turista, kao i ostvarenje od 91,2 odsto kada je riječ o realizovanim noćenjima", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, zaključno sa trećim kvartalom 2022. godine prihodi generisani od inostranih turista dostigli su 916 miliona eura, što je na nivou od 90% ispunjenosti u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

“S obzirom na to da ovaj podatak ne uključuje potrošnju domaćih turista, te da je do kraja godine preostao još jedan cio kvartal, sigurni smo da će turizam, kad je riječ o zvaničnim podacima, dostići milijardu eura prihoda, a vrlo je vjerovatno da smo već prešli ovu cifru imajući na umu koji je datum”, zaključio je Đurović.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније