Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ. [ Mina Biznis ]

03. 12. 2022. 12:07   >>  12:25

FAO

Cijene hrane stagnirale u novembru

Cijene hrane su u novembru bile gotovo nepromijenjene, jer je pojeftinjenje žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda neutralisalo poskupljenje uljarica i šećera, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda u novembru je u prosjeku iznosio 135,7 poena i bio je 0,2 boda niži nego u oktobru.

Cijene su takođe skoro jednake nivou iz novembra prošle godine, prenosi Hina.

Žitarice su najviše pojeftinile u novembru, 1,3 odsto u odnosu na oktobar, a slijede mlijeko i mliječni proizvodi, čije su cijene niže 1,2 odsto.

Pšenica i kukuruz pojeftinili su 2,8 odsto, odnosno 1,7 odsto u odnosu na oktobar, djelimično zahvaljujući produžetku ugovora o izvozu iz crnomorskog regiona.

Slaba potražnja za puterom, obranim i punomasnim mlijekom u prahu uticala je na cijene mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pojeftinilo je i meso, 0,9 odsto.

Uljarice su, s druge strane, porasle 2,3 odsto, čime je okončan sedmomjesečni period pada cijena pod uticajem viših cijena palminog i sojinog ulja.

Šećer je najviše poskupio u novembru, 5,2 odsto u odnosu na oktobar, zbog talasa otkupa i guste ponude povezanih sa kašnjenjem berbe kod ključnih proizvođača i smanjenim izvoznim kvotama u Indiji.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištu žitarica, FAO je snizio prognozu za ovogodišnju proizvodnju žitarica na 2,75 milijardi tona. U novembru je prognozirao da će dostići 2,76 milijardi tona.

To bi značilo da bi se proizvodnja ove godine smanjila dva odsto i skliznula na najniži nivo u tri godine.

Prognoza je smanjena zbog slabijih izgleda za ukrajinski rod kukuruza, jer je rat naglo povećao troškove u periodu nakon žetve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније