Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

27. 11. 2022. 13:07   >>  13:05

KOPRIVICA

Ubrzati proceduru povećanja specijalnog dodatka na zarade zaposlenima u pravosuđu

Iz Demokratske Crne Gore pozvali su ministra pravde Marka Kovača i premijera Dritana Abazovića, da ubrzaju usvajanje podzakonskog akta kojim će se sprovesti u djelo zakonsko povećanje specijalnog dodatka na zarade, za zaposlene koji se u pravosuđu bave borbom protiv korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica u saopštenju podjeća da je u ime kluba poslanika Demokrata podnijet amandman na predlog zakona o zaradama u javnom sektoru, isti je usvojen postavši dio važećeg zakona, a odnosi se na podizanje zakonskog maksimuma specijalnog dodatka sa 45% na 60% osnovne zarade, za zaposlene koji se bave predmetima organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca, terorizma i ratnih zločina.

On napominje da je po zakonu neophodno da ministarstvo predloži, a Vlada usvoji podzakonski propis po kojem će se bliže urediti način ostvarivanja ovog prava.

"Međutim, iako je zakon donijet 17. avgusta i istog datuma donijet ukaz o njegovom proglašenju, a stupio osam dana nakon objavljivanja, još uvijek nije ni predložen, a kamoli usvojen ovaj propis Vlade kojim bi se zakonsko povećanje pretočilo u stvarnost", kazao je Koprivica.

Za ovoliko kašnjenje, kaže, nema opravdanja, "a posebno imajući u vidu složenost ovih poslova i značaj borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te se može označiti kao neodgovoran i nemaran odnos prema pravosuđu".

"Svjedoci smo brojnih opstrukcija nezavisnog SDT-a i nezavisnih sudija u prethodnom periodu, od prijetnji čelnika DPS-a pa do skandaloznog puštanja iz pritvora Vesne Medenice i sličnih stvari, što samo pojačava dužnost neutralne podrške radu pravosudnih organa. Ako se želi podržati neselektivna i odlučna borba protiv korupcije i kriminala, nijesu dovoljne riječi, već su neophodna konkretna djela", kazao je Koprivica.

On je apelovao da se što hitnije usvoji ovaj propis, kojim bi se, kako je kazao, ispoštovala zakonska norma i stvorila dodatna materijalno-finansijska pretpostavka za efikasan rad pravosuđa.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније