Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

17. 11. 2022. 06:38   >>  22:53

KREDIT IZ VREMENA SFRJ

Budžetom predvidjeli izmirenje duga od četiri miliona dolara Libiji

Vlada je usvojila predlog osnove za pregovore i zaključivanje sporazuma sa Libijom o regulisanju crnogorskog duga prema toj zemlji, a zakonom o budžetu za 2022. godinu Ministarstvo finansija planiralo je da bude izmiren. Dug iznosi oko četiri miliona dolara a nastao je na osnovu kredita koji su uzimani od Libije u vremenu SFRJ. U pitanju su dva kredita, jedan iz 1975. godine a drugi iz 1981. godine.

Kako se navodi, Crna Gora oduvijek je imala prijateljske odnose sa Libijom.

"U prethodnom periodu zabilježeni su značajni kontakti najviših državnih zvaničnika. Nedavno su se, u Vašingtonu, 12. oktobra, sastali ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministar finansija u Vladi nacionalnog jedinstva Libije Kalid Al Mabrouk. Ministri su razgovarali o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje između dvije prijateljske zemlje, naročito u oblastima poljoprivrede i energetike. Tom prilikom postignut je i konačan dogovor o regulisanju decenijskog duga koji Crna Gora ima prema Libiji, a koji će biti izmiren u najkraće mogućem roku", piše u dokumentu Vlade.

Kako se navodi, dug Crne Gore prema Libiji datira iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). 

Nastao je po osnovu kredita u iznosu od 150 miliona dolara, koji je država Libija odobrila SFRJ za uvoz libijske nafte. Sporazum o kreditu zaključen je između između Centralne banke Libije i Narodne banke Jugoslavije 1. jula 1981. godine, za koji je garanciju izdala Vlada SFRJ. Kredit je i cjelini iskorišćen za uvoz nafte.

Tu je i kredit u iznosu od 70 miliona dolara koji je zaključen početkom avgusta 1975.godine za potrebe Jugoslovenskog naftovoda, za koji je takođe Narodna banka Jugoslavije izdala garancije. 

Iz Vlade napominju da je u skladu sa odredbama Sporazuma o razgraničenju finansijskih prava i obaveza između Srbije i Crne Gore, potpisanog 10. juna 2006. godine utvrđen ključ za raspodjelu nealociranih finansijskih prava i obaveza u srazmjeri 94,12% Srbija i 5,88% Crna Gora.

"Ukupan iznos duga Crne Gore prema libijskoj strani, nakon umanjenja 75 odsto kamate, iznosi 4.003.092,74 dolara i bio bi plaćen jednokratno, najkasnije 60 dana nakom stupanja na snagu sporazuma. Zakonom o budžetu za 2022. godinu Ministarstvo finansija planiralo je otplatu duga prema Libiji", navedeno je u dokumentu Vlade. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније