Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

08. 11. 2022. 08:32 >> 13:03
4

EKONOMSKA KRIZA

Drecun: U decembru i januaru još veća poskupljenja

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je da nas na osnovu prognoza svjetskih analitičara u decembru i januaru čekaju još veća poskupljenja.

Smatra da ima šanse da se Crna Gora u borbi na energetskom nivou snađe, da bude ekonomičnija, rentabilnija, ali je za to potrebreban odnos društva i političara.

“Ali na prvom mjestu treba nam snažan politički konsenzus, manje trvenja i koncentracija na prave društvene probleme koji u ovom trenutku nedostaje”, kazao je Drecun u emisiji "Dobro jutro Crna Goro".

Ovo poskupljenje neće biti tako drastično, objašnjava Drecun, s obzirom na to da smo imali najjeftinije gorivo u regionu. Međutim, očekuje nova poskupljenja kako u svijetu, tako i regionu.

“Bojim se da nas u decembru, januaru čekaju veća poskupljenja. To su prognoze koje se daju na nivou svjetske analitike”, rekao je on.

Kazao je da inflacija utiče na pad životnog standarda, ali da je kod nas ona uvezena.

“Imamo mogućnost da supstituišemo uvoz u značajnoj mjeri i da se na taj način odbranimo od inflcije. Jer u ovim kriznim vremenima narodu je potrebno da se prehrani i da se grije i hladi. Mi imamo potencijal za to, a ništa ne radimo”, kazao je Drecun.

Smatra da iza inflacije stoji najviše politika, te da je cilj da se napravi monetarni haos u svijetu da bi se prešlo na digitalizovane valute koje će kontrolisati Centralna banka. Dodao je da dosta toga zavisi i od današnjih izbora u Americi. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније