Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

21. 10. 2022. 14:25 >> 14:26

NAJVEĆA PLANTAŽA JABUKA U CG

Rade na brendiranju i prepoznatljivosti proizvoda

U najvećoj plantaži jabuka u Crnoj Gori, Naše voće, imaju ambiciju da postanu crnogorski nacionalni brend koji će biti oličenje kvaliteta kako primarnih, tako i proizvoda iz prerade.

Direktor Našeg voća, Milan Golubović, kazao je da uporno rade na brendiranju i prepoznatljivosti njihovih proizvoda na policama kako bi on bio jasno diferenciran u odnosu na proizvode iz uvoza.

"Naše iskustvo, iz sada već treće komercijalne berbe, pokazuje da su naši maloprodajni lanci veoma raspoloženi da se domaći proizvodi nađu na njihovim policama, ali i sami proizvođači moraju biti spremni da obezbijede optimalan kvalitet i kontinuitet u snabdijevanju", rekao je Golubović povodom Svjetskog dana jabuke.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je na toj najvećoj plantaži jabuka organizovana akcija konzumiranja i promocije ove zdrave namjernice za djecu u vrtiću i osnovnoj školi u Župi nikšićkoj u kojoj se nalazi plantaža jabuka.

Golubović je kazao da percepcija o značaju kupovine domaćih proizvoda nije na visokom nivou u Crnoj Gori, ali, kako istraživanja pokazuju, ima određeni trend rasta tokom poslednjih godina. Značaj kupovine domaćih proizvoda – takozvani ekonomski patriotizam, direktno pomaže razvoju malih proizvođača, a sa pozicije platnog bilansa supstituiše uvoz čime novac ostaje u našoj zemlji.

On je, govoreći o klimi u Crnoj Gori za uzgoj jabuke, kazao da je naša država veoma pogodna za razvoj voćarstva – tačnije za uzgoj jabuka.

"Naša plantaža se nalazi na nadmorskoj visini od 800 metara i trenutno broji preko 100 hiljada sadnica. Njena mikrolokacija je pogodna za uzgoj crvenih sorti jabuke. U periodu zrijevanja jabuke, odnosno mjesec pred samu berbu, temperaturne oscilacije između dnevne i noćne temperature iznose i do 20 stepeni celzijusa. Zbog toga naša jabuka dobija intenzivno crvenu boju i veliku količinu šećera zbog čega ima idealan ukus", naveo je Golubović.

On je kazao da proizvodnja iz višegodišnjih zasada u Crnoj Gori uglavnom potiče iz malih ekstenzivnih voćnjaka koji su samo djelimično orjentisani ka tržišnoj realizaciji svog prinosa, a većim dijelom proizvodnji za sopstvene potrebe.

"U tom smislu, iz iskustva saradnje sa crnogorskim maloprodajnim lancima, možemo zaključiti da se nažalost, najveći dio voća i povrća koje kupujemo ipak uvozi", dodao je Golubović.

On je, govoreći o jabuci, kazao da zvanični podaci pokazuju da se u Crnu Goru godišnje uveze oko deset hiljada tona jabuke.

"Naši planovi i ambicija su da u godini punog roda, kada kompletna površina našeg imanja bude pod zasadom, sami proizvedemo petinu ove količine, odnosno oko dvije hiljade tona u pet sorti jabuke", rekao je Golubović.

On je naveo da jabuka posebno dobro utiče na zdravlje, a pored konzumne jabuke ona se koristi i za preradu pa imamo veliki izbor sokova koji imaju jabuku kao bazu, takođe, slično važi i za marmelade.

"Jabuka je sa svojom nutritivnom vrijednošću pogodna za proizvodnju sokova, namaza, džemova i marmelada, a naši stari bi rekli - i rakija", dodao je Golubović.

Dan jabuke prvi put je obilježen 1990. godine u Velikoj Britaniji sa ciljem upoznavanja javnosti sa sortom, kulturom i istorijom jabuke o njenom značaju po zdravlje djece i odraslih.

"U Crnoj Gori, ovaj praznik je bio prilično nepoznat i mi smo preuzeli svojevrsnu ambasadorsku ulogu da ga predstavimo našoj javnosti. Kroz petogodišnje bavljenje uzgojom jabuke na našem imanju, stekli smo široko znanje o tehnologiji podizanja ove voćne vrste u modernom zasadu i veoma smo raspoloženi da to znanje dalje podijelimo sa svima koji su zainteresovani", kazao je Golubović.

On je naveo da je njihov skroman doprinos afirmaciji Svjetskog dana jabuke prvenstveno kroz edukaciju o benefitima koje daje ova voćna vrsta, kao i kroz skromne poklone koje danas poklanjaju najmlađima i najbližima to jest djeci iz vrtića i škole u Župi nikšićkoj.

"U narednim godinama za sve zainteresovane posjetioce na današnji dan biće organizovan dan otvorenih vrata na našem imanju gdje ćemo prikazati benefite tehnologije intenzivnog višegodišnjeg sada kao i kapacitete i proizvode u preradi voća", dodao je Golubović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније