Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

06. 10. 2022. 18:32   >>  18:35

VLADA NALOŽILA

Energetske komapnije da dostave podatke o riziku poslovanja

Vlada je naložila privrednim društvima u sektoru energetike da Ministarstvu kapitalnih investicija dostave podatke koji se odnose na rizik poslovanja sa finansijskog aspekta, s obzirom na visoke cijene električne energije iz uvoza.

Iz Vlade su precizirali da je riječ o Elektroprivredi Crne Gore, Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, Crnogorskom operatoru tržista električne energije, Montenegro bonusu i Rudniku uglja.

Ta preduzeća moraće da Ministarstvu dostave i podatke o pokrivanju gubitaka u distributivnom sistemu, povećanju broja zaposlenih i iznosu zarada u privrednim društvima, kao i tabelarni prikaz finansijskih pokazatelja u posljednje tri godine, sa ocjenom stanja i predlogom mjera.

“Ministarstvo kapitalnih investicija zaduženo je da nakon pribavljenih podataka pripremi i Vladi dostavi analizu poslovanja privrednih društava u sektoru energetike sa predlogom zaključaka”, rekli su iz Vlade.

Oni su kazali da je dopunjena Odluka o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda.

Kako se navodi, Vlada je donijela Kadrovske planove Ministarstva prosvjete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Uprave za ljudske resurse i izmjene Kadrovskog plana Ministarstva kapitalnih investicija, za ovu godinu.

Izmijenjena je Uredba o metodologiji izračunavanja stepena konkurentnosti jedinice lokalne samouprave, čiji je cilj uključivanje dodatnog broja indikatora, poput kvaliteta usluga privrednih društava u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i učinka lokalne administracije.

U indikatore je uvršten i broj naknada i lokalnih komunalnih i administrativnih taksi, broj poreza, prireza i doprinosa, iznos naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta po privrednom društvu ili preduzetniku sa ciljem sagledavanja šireg spektra indikatora koji objašnjavaju poslovni sektor.

“Donošenje Uredbe neće imati uticaja na budžet Crne Gore, ali indirektno će pozitivno uticati na privredu i građane” , naveli su iz Vlade.

Oni su dodali da će donošenje Uredbe omogućiti izračunavanje stepena konkurentosti i pokazati koliko je konkurentna svaka jedinica lokalne samouprave u odnosu na ostale, ali i koje namete za građane i privredu treba smanjiti.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da nastavi aktivnosti u postupku eksproprijacije na dijelu trase i stubnih mjesta žičare Kotor – Lovćen, kao i da uplati 34.832 eura za eksproprijaciju preostalog dijela.

Komisija za pripremu tenderske dokumentacije za elektrane na Veljem Brdu

Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da obrazuje Komisiju za pripremu tenderske dokumentacije radi izgradnje solarne elektrane na Veljem Brdu.

Kako se navodi u dokumentu, Ministarstvo je zaduženo da, nakon što Komisija pripremi tendersku dokumentaciju, pripremi i Vladi na razmatranje dostavi Informaciju o tenderskom postupku, sa predlogom daljih aktivnosti.

“Pripremne aktivnosti za sprovođenje postupka za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini i izgradnju te solarne elektrane, koje su počele u maju, sada su nastavljene ali uz otežavajuće okolnosti zbog organizacionih promjena i odlaska pojedinih članova Komisije iz institucija u čije ime su imenovani”, kaže se u dokumentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније