Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

30. 09. 2022. 17:10   >>  17:06

DAMJANOVIĆ

Unapređenje saradnje finansijskih institucija regiona važnije nego ikada

Ključ svake ozbiljne ekonomije, naročito male, otvorene i fleksibilne, počiva na saradnji, prevashodno regionalnoj koja je preduslov stabilnosti i oporavka, krizom pogođenih ekonomija, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je na najvećem godišnjem regionalnom finansijskom i monetarnom skupu na temu Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika, koji se održava u Bečićima, kazao da je unapređenje dijaloga i saradnje svih finansijskih institucija regiona važnije nego ikada.

Damjanović je, govoreći na panelu Stabilnost javnih finansija u nestabilnim vremenima, istakao da je na svim finansijskim institucijama, kao nosiocima i kreatorima finansijske i fiskalne politike, da snažnije doprinosu bržem ekonomskom razvoju regiona, što u konačnom doprinosi i njegovoj ukupnoj stabilnosti.

On je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, naglasio potrebu suštinskog dijaloga vlada i parlamenata, između ostalih crnogorske Vlade i parlamenta, u definisanju blagovremenih odgovora na izazove krize, kako kroz izmjenu poreskih i drugih zakona, tako i kroz zajednički rad na kreiranju održive i stabilne budžetske politike za narednu godinu.

Damjanović je, predočavajući izazove sa kojima se suočavaju crnogorske finansije, kao jedan od ozbiljnijih zadataka, istakao pripremu realnog i održivog budžeta za narednu godinu i to ne samo zbog posljedica pandemije i rata u Ukrajini, već i negativnih efekata neadekvatno planirane i loše sprovođene poreske i budžetske politike krajem prošle i početkom ove godine.

„Budući da je prostor za korekciju poreskih stopa minimalan, kao rješenje za uravnoteženije finansije, nameće se rapidno širenje poreskog obuhvata, jačanje poreske discipline i neselektivnosti u sprovođenju sankcija prema poreskim delinkventima. Šansu za dodatne prihode tražićemo i u radikalnom obračunu sa sivom ekonomijom, tržišnim monopolima i korupcijom”, saopštio je Damjanović.

Tradicionalni, 9. Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava, koji se, nakon dvogodišnje pauze, održava u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, a čiji je jedan od institucionalnih pokrovitelja Ministarstvo finansija, prava je prilika za sagledavanje perspektiva regiona nakon globalnih šokova i izazova, sa kojima se finansijski sektor suočava u posljednjem kvartalu.

Tokom prvog dana samita, aktivna diskusija vođena je na temu rastuće inflacije, poskupljenja hrane i energenata, kao i poteškoća kojima su izloženi robni lanci snabdijevanja.

Panelisti su razmijenili i stavove o mogućim modelima za ublažavanje negativnih posljedica nepovoljnih globalnih kretanja, kao i o mjerama za ubrzavanje privrednog rasta, u cilju očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti i otvaranja novih vizija razvoja cijelog regiona.

Nakon toga, uslijedio je panel direktora poreskih uprava „Značaj dobre poreske administracije u lošim vremenima“, na kome su govorili Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore , Božidar Kutleša, direktor Poreske uprave Hrvatske, Sanja Lukarevska, direktorka Poreske uprave Sjeverne Makedonije, Šerif Isović, direktor Poreske uprave BiH, Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI za Zapadni Balkan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније