Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Б.

29. 09. 2022. 18:54 >> 18:52

ODLUKA VLADE CG

Umanjene akcize na benzin i gasna ulja do 1. novembra

Vlada je na danas održanoj 21. sjednici, donijela Odluku kojom je predviđeno da će se umanjeni iznosi akcize za bezolovni benzin i gasna ulja za 50 odsto primjenjivati do 1. novembra 2022. godine. Maksimalni fiskalni uticaj na mjesečnom nivou po osnovu akcize i PDV-a, kako je procijenjeno, iznosi oko šest miliona eura.  

Usvojena je i Informacija o primjeni Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i listi proizvoda. U tom kontekstu, Vlada je konstatovala da i dalje traju okolnosti zbog kojih je Odluka donijeta i da te mjere i dalje treba primjenjivati. Ocijenjeno je da je ograničenje maksimalnih marži imalo povoljno dejstvo na cijenu osnovnih životnih namirnica i da je u značajnom mjeri zaštitilo životni srandard građana, a pogotovo onih najugroženijih u čijoj strukturi potrošnje ovi proizvodi zauzimaju najveće učešće.
 
Kako navode u saopštenju, usvojen je Izvještaj o implementaciji Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2022- 2024. godina (za prvih šest mjeseci 2022. godine). PER je srednjoročni strateški dokument koji Crna Gora priprema u okviru dijaloga o ekonomskom upravljanju sa Evropskom unijom. Dokument se sastoji iz tri ključna poglavlja: makroekonomski okvir, fiskalni okvir i poglavlje o strukturnim reformama. Ocijenjeno je da Program postavlja ambiciozan, ali u isto vrijeme realan set reformi i investicija, kako bi se postigao pametan, održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života svih njenih građana. Program sadrži agendu od 22 prioritetne mjere u 13 oblasti. Ocijenjeno je da je realizacija aktivnosti u okviru prioritetnih reformskih mjera za prvih šest mjeseci 2022. godine na zadovoljavajućem nivou. 
 
"Vlada je usvojila Polugodišnji izvještaj o javnim nabavkama za period od 1. januara do 30. juna 2022. godine. U Izvještaju se, između ostalog, navodi da ugovorena vrijednost javnih nabavki u ovom periodu iznosi 187.937.401 eura. Zaključno sa 1. avgustom raspolaže se podacima da je na sistemu e-javnih nabavki registrovano 3.560 ponuđača od kojih je trenutno aktivirano 2.700, kao i 669 javnih naručilaca. U posmatranom periodu je podnešeno 8.312 ponuda sa intenzitetom konkurencije od 2,76 ponude po ugovoru o javnoj nabavci. Sistem obuhvata i žalbeni proces koji se realizuje elektronski, što je u značajnom unaprjedilo i proces zaštite prava", navode u saopštenju.

Usvojena je i Informacija o obezbjeđenju nedostajućih finansijskih sredstava za projekat rekonstrukcije magistralnog puta M-1 Tivat-Budva, dionica: Aerodrom Tivat – Jaz.

Ponuda ponuđača Zajednički poduhvat Shandong Foreign Economic & Technical Cooperation Co., Ltd. i Shandong Luqiao Group Co. Ltd., Kina, u iznosu od 53.915.261 eura bez PDV-a, je ispravna, ali za okvirno 14 miliona prevazilazi procijenjenu vrijednost nabavke.

"Uprava za saobraćaj ima obezbijeđenu kreditnu liniju od 14 miliona eura od strane EBRD, a Regionalni vodovod 8,46 miliona eura, dok nedostajuća sredstva iznose oko 32 miliona eura, bez uračunatog PDV-a. Tim povodom, Vlada je dala saglasnost, da se u cilju okončanja tenderskog postupka, nastavi sa punom realizacijom Programa rekonstrukcije magistralnih puteva i da nedostajući iznos finansijskih sredstava bude obezbijeđen iz Kapitalnog budžeta ili drugog oblika finansiranja. Takođe, direktor Uprave za saobraćaj je ovlašćen da pristupi potpisivanju ugovora sa prvorangiranim ponuđačem za izvođenje radova na rekonstrukciji ovog magistralnog puta", naglašavaju u Vladi.

Hotel "Magnum" u Kolašinu na Listi razvojnih projekata

Usvojena je Informacija o realizaciji projekta Izgradnje hotela "Magnum", Kolašin, po kondo modelu poslovanja sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma.

"Nakon uvrštavanja na Listu razvojnih projekta u oblasti turizma, investitor Magnum Development AD je dostavio izmijenjen Biznis plan, kao i novi Revidovani glavni projekat. Razlog za izmjene revidovanog glavnog projekta, investitor je naveo tehničku grešku koja je ranije napravljena imajući u vidu da je u prethodnom revidovanom glavnom projektu navedena parcela koja ne postoji, kao i pomjeranje datuma početka radova na projektu sa 15. aprila na 15. oktobar 2022. godine, što neće uticati na ranije utvrđeni rok završetka izgradnje. Ukoliko se utvrdi da se projekat Izgradnje hotela 'Magnum' ne realizuje potrebnom, odnosno zadovoljavajućom dinamikom, Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma će imati mogućnost da dostavi Vladi predlog za isključenje projekta sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma i pokretanje procedure za naplatu bankarske garancije u cjelokupnom iznosu od 2,5 miliona eura. U okviru diskusije na ovu temu, Vlada je još jednom potvrdila opredijeljenost da je 31. decembar 2022. godine krajnji rok za realizaciju Programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, po osnovu kojega se crnogorsko državljanstvo može steći prijemom", navode u saopštenju.
 
Za dvije vjerske škole po 450.000 eura

Vlada je usvojila informacije o finansiranju Srednje vjerske škole Gimnazija "Sveti Sava" Podgorica i Srednje vjerske škole Gimnazija "Mitropolit hadži Sava Kosanović" Nikšić i prihvatila predloge ugovorā o finansiranju. Ministarstvo prosvjete je zaduženo da za 2022. godinu, za potrebe realizacije oba Ugovora, isplati ovim školama sredstva u iznosu od po 450.000 eura, koja su neophodna za osnivanje ustanova, što je predviđeno Zakonom o budžetu za 2022. godinu, a u okviru programa "podrška vjerskim školama".
 
Na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Vlada je utvrdila Predlog urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju postojećeg objekta – Klinika za onkologiju u podgorici i za izgradnju kompleksa obrazovnih sadržaja koji će obuhvatati srednje stručno obrazovanje fizioterapije, fakultetski sadržaj za primijenjenu fizioterapiju i osnovno obrazovanje, na lokaciji u KO Topla u Herceg Novom.
 
Utvrđen je i Predlog urbanističko – tehničkih uslova za izgradnju hidrotehničkih objekata za spajanje akumulacija Krupac i Slano, na lokaciji u zoni akumulacija Krupac i Slano, odnosno u okviru katastarskih opština KO Stuba, KO Krnjača - u mjestu Crnodoli, KO Kuside – mjestu Kuside u Nikšiću.

U okviru Kadrovskih pitanja, Vlada je odredila Ivana Pupovića za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na 18. redovnoj Skupštini akcionara "Plodovi Crne Gore" AD Podgorica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније