Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Б.Ч.Ј.

19. 09. 2022. 12:10 >> 12:09

MANS POZIVA VLADU

Poništiti odluku o povećanju plata rukovodstvu ASK-a

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu da poništi odluku kojom je na dan raspisivanja izbora povećala plate rukovodstvu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK). Tu odluku iz MANS-a su nazvali skandaloznom.

Iz MANS-a dodaju da Agencija treba da kontroliše na koji način se u predizbornom periodu koriste državni fondovi, ali i kako se bogate javni funkcioneri, uključujući i same članove Vlade.

"Na sjednici od 3. avgusta 2022. godine, Vlada je usvojila Odluku o dopunama odluke o specijalnom dodatku, po kojoj se u članu 15 a predviđa da 'U Agenciji za sprječavanje korupcije, pravo na specijalni dodatak u visini od 30% osnovne zarade ostvaruje direktor i pomoćnik direktora'. Istog dana, 3. avgusta, Predsjednik Crne Gore je raspisao lokalne izbore u Podgorici i još 13 opština", podsjećaju iz MANS-a.

Ističu da je ASK, između ostalog, zadužena za kontrolu potrošnje državnih organa u izbornom periodu. Zbog toga, smatraju da ih odluka Vlade da poveća plate njenim čelnicima baš na dan raspisivanja izbora, dovodi u klasičan konflikt interesa.

"Dodatno, Agencija je zadužena i za nadzor nad promjenama u imovini javnih funkcionera, pa samim tim i članova Vlade, koji su odlučivali o zaradi direktorice te institucije i njenog zamjenika. Ovo je posebno problematično kada imamo u vidu da skoro pet mjeseci Agencija nije odlučivala o slučaju puta u Dubai koji predsjednik Vlade nije prijavio kao poklon u okviru svog godišnjeg izvještaja", navodi se u saopštenju te NVO.

Podsjećaju da su još 7. aprila podnijeli prijavu ASK-u kojom su tražili da utvrdi da li je Dritan Abazović prekršio zakon jer nije prijavio put u Dubai kao poklon koji je dobio od nepoznaog lica.

"Ni skoro pola godine kasnije Agencija nije donijela odluku u tom predmetu, a sada njenim čelnicima Vlada na čelu sa gospodinom Abazovićem povećava zarade. Smatramo da je sama Agencija za sprječavanje korupcije trebala da reaguje i ocijeni da ta odluka Vlade predstavlja neprimjeren uticaj na tu instituciju, kao što je to ranije radila u nekim slučajevima. Međutim, pošto su u pitanju lični interesi direktorice ASK-a i njenog zamjenika, ta institucija se po ovom pitanju nije oglašavala", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније