Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

01. 09. 2022. 08:25 >> 16:44
1

ROVČANIN I PERUNOVIĆ ZA RTCG

Neodgovorno trošenje struje u nekim opštinama

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin saopštio je da se očekuje težak period, ali da se nada da građani neće osjetiti teret energetske krize. On je u emisiji "Dobro jutro Crna Gore" kazao da borba za uredno i kontinuirano snadbijevanje strujom traje, te da im povećanje cijene električne energije za 10 do 15 odsto ne znači mnogo. Marko Perunović, savjetnik potpredsjednika Vlade Crne Gore, istakao je da situacija još nije dramatična, ali da imamo razloga za brigu. Poručili su i da je potrebna štednja struje, ne odricanje, te da se u nekim opštinama struja troši neracionalno i neodgovorno.

Perunović je podsjetio da se u svijetu cijena električne energije povećava i po 100 odsto i istakao trud i borbu kompanije EPCG.

"Struja se uvozi po abnormalnim cijenama. Možemo biti u problemima, naročito ukoliko hidrološke prilike na budu na ruku u trećem kvartalu", kazao je on.

I Rovčanin je istakao da su svuda u Evropi suše, te da se u ovom momentu ne mogu stvoriti veće količine struje.

Termoelektrana Pljevlja, dodao je Perunović, srce je energetskog sistema Crne Gore i ima stabilnu proizvodnju.

"TE Pljevlja proizvodi 50-60 odsto proizvodnje i najznačajniji je dio našeg enegrgentskom sistema, kako u količinskom smislu tako i po kvalitetu. Hidroelektrana Perućica daje 20-30 odsto ukupne proizvodnje. Vjetroelektrane, koje su u privatnom vlasništvu, a od kojih okupljujemo struju, i male hidroelektrane čine 10 odsto ukupne proizvodnje..."

Perunović ističe i da građanima treba približiti koliko je ozbiljna situacija.

"40 godina nijedan ozbiljan energetski objekat nije napravljen. Napravljene su vjetroelekterane, ali one nijesu u državnom vlasništvu. Mogli smo u tom periodu izgraditi dodatne vjetroparkove, ali to nije urađeno, nedostaje struja, svi su skloni kritikama, potencijal se ne koristi na pravi način. Ali, treba uraditi analizu šta je sve urađeno", dodao je on.

Direktor EPCG podsjetio je da su konkretne akcije štednje struje u Crnoj Gori na snazi od 30. jun.

"Primijećeno je da se u nekim opštinama struja troši neracionalno i neodgovorno. Tražimo odgovornost, nikako značajna odricanja, već štednju", rekao je Rovčanin i najavio da je od danas nova akcija štednje.

 

Perunović je dodao na početku smo kreiranja politike štednje struje.

"Naš građanin dobro zna kako da uštedi struju, mislim da bi trebalo ići sa politikom dodatnih subvenicija građanima koji štede", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније