Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina bussines [ I. P. ]

28. 08. 2022. 11:30   >>  11:26

RAKOČEVIĆ APELUJE

Vlada da riješi problem radnika Željezare bez populizma e

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je Vladu i Elektroprivredu (EPCG) da umjesto jeftinog populizma i ad hoc mjera riješe problem radnika Željezare u skladu sa pravnim sistemom države.


Član Predsjedništva i poslanik DPS-a, Nikola Rakočević, kazao je da je potrebno po ko zna koji put ovoj Vladi skrenuti pažnju da sva rješenja i odluke moraju biti u skladu sa zakonima i pravnim sistemom Crne Gore i obavezama koje smo preuzeli u procesu evropskih integracija, podržavajući i razumijući potrebu Vlade da se nađe rješenje kako bi Željezara Nikšić nastavila rad, a zaposleni ostali u radnom odnosu.

“Svaka drugačija odluka pravi dodatnu štetu radnicima Željezare i državi, a donosioce odluka uvodi u krivičnu odgovornost. Bez dileme, način rješavanja ovog problema biće praćen u koraku”, naveo je Rakočević u saopštenju.

Stoga, najdobronamjernije, na vrijeme, kako je rekao, upozoravaju i pozivaju Vladu i EPCG da umjesto jeftinog populizma i ad hoc mjera, pronađu rješenja i donese odluke koje će biti zasnovane na zakonima naše države.

On je naveo da eventualnoj kupovini akcija Željezare Nikšić od EPCG koja je u većinskom državnom vlasništvu, shodno propisima, mora da prethodi izrada sveobuhvatnog biznis plana, due diligence-a Željezare koji će pokazati tačno stanje neto imovine preduzeća, razliku između vrijednosti imovine i obaveza tog privrednog društva, te studiju održivosti, koja će pokazati opravdanost takve akvizicije.

“Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, saopštio je krajnje problematičnu informaciju - da će cijena biti 20 miliona EUR, a pritom nije poznat iznos obaveza Željezare prema povjeriocima, pa se ne zna da li su obaveze Željezare veće od te kupoprodajne cijene i nije izvršena procjena vrijednosti preduzeća”, kazao je Rakočević.

On je naveo da država mora da pomogne radnicima Željezare, a istovremeno, smatraju da je najmanje ista takva briga morala biti pokazana i kada su u pitanju radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), a koji su ostavljeni bez bilo kakve pomoći države.

“Tada je izražena namjera EPCG da preuzme KAP, pa je ipak ideja propala zbog tvrdnji EPCG i Vlade da to nije moguće, po pravnim propisima države i Statutu EPCG. U međuvremenu se nije promijenio nijedan zakon u predmetnoj oblasti, niti Statut EPCG, pa se nameće zaključak da postoje privilegovani radnici i radnici drugog reda”, ocijenio je Rakočević.

Vlada, kako je rekao, nije obavijestila javnost o elementima ponude koju je dobila od sadašnjeg vlasnika Željezare, a koji su osnov za ugovor o kupoprodaji, pa nije jasno na osnovu kojih elemenata je dala saglasnost EPCG da pregovara sa sadašnjim vlasnikom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније