Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

L.V. [ MINA ]

23. 06. 2022. 16:58 >> 16:56

DAMJANOVIĆ-LUNDENBERG

Strateški okvir saradnje u julu

Strateški Programski okvir saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija (UN) za period od naredne do 2027. godine biće usvojen u drugoj polovini jula, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa rezidentnim koordinatorom sistema UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom o produbljivanju partnerstva za ulaganje u razvoj Crne Gore.

Iz Ministarstva su kazali da su se sagovornici saglasili da će ubrzano raditi na jačanju koordinacije strateških partnera - Crne Gore i predstavnika međunarodne zajednice u državi.

Damjanović je naglasio da će se pospješiti međuresorska saradnja unutar Vlade i strateških partnera, kroz okvir koji zajednički bude definisan za petogodišnji period.

„Pozdravljeni su napori Crne Gore i UN-a da se finalizuje strateški Programski okvir saradnje UNSDCF 2023 - 2027. godine, koji će biti predstavljen i usvojen u drugoj polovini jula“, navodi se u saopštenju.

Damjanović je poručio da je Ministarstvo finansija spremno za brojne aktivnosti i da je veoma bitna snažna podrška sistema UN.

On je kazao da potpisivanje strateškog dokumenta slijedi za mjesec, čime će se, kako je naveo, preći sa riječi na djela.

„Period od naredne do 2027. godine je ključan za razvoj i pozicioniranje Crne Gore, uz ispunjavanje obaveza i ciljeva i pristupanje porodici Evropske unije", naglasio je Damjanović.

Iz Ministarstva su naveli da petogodišnji okvir saradnje definiše strateške prioritete na kojima će Crna Gora i UN zajedno raditi, a odnosi se na inkluzivan ekonomski razvoj i održivost životne sredine, razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti i socijalnu inkluziju, društvenu koheziju, upravljanje usmjereno na ljude, vladavinu prava i ljudska prava.

Damjanović je pohvalio inicijativu sistema UN za osnivanje novog zajedničkog fonda za Crnu Goru, za koji vjeruje da će pomoći državi u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Lundberg je zahvalio na konstruktivnoj i produktivnoj saradnji sa Ministarstvom finansija.

On je istakao da će rezultati analize javnih finansija s aspekta Agende održivog razvoja i uparivanje podataka sa rezultatima i indikatorima Ciljeva održivog ravoja, pomoći razumijevanju efikasnosti i efektivnosti javne potrošnje.

„Time će se pomoći da se identifikuju oblasti produktivne potrošnje, kao i one u kojima javna sredstva ne daju očekivane rezultate“, konstatovano je na sastanku.

Analiza će, kako je poručeno, predstavljati snažan alat za analizu javnih finansija u narednih osam godina, do 2030, do kada je predviđeno sprovođenje globalne Agende održivog razvoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније