Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

18. 06. 2022. 11:02 >> 11:02
1

MIRKO STANIĆ

Inicijativa SDP-a: Stabilizovati cijenu peleta

Socijaldemokratska partija će tokom sljedeće sedmice pokrenuti inicijative kojima će se zaustaviti dalji rast cijena peleta i stanje u ovoj oblasti normalizovati poslije ekstremnog rasta cijena ove godine, saopštio je član Predsjedništva SDP Mirko Stanić. On napominje da su cijene sa 160 do maksimalno 180 eura tokom 2021, danas porasle i do 350 eura za tonu.

“Razloga za povećanje do ovog nivoa  svakako ima, ali svakako da je ključni ogromni izvoz iz Crne Gore, jer su skoro sve zemlje u okruženju zabranile izvoz peleta zbog zaštite domaćih potrošača. Crna Gora je s druge strane, smanjila akcize na gorivo za 50%, stopu PDV za 66%, dok je cijena struje - glavnog energenta ostala na istom nivou. Pa ako i ima razloga za povećanje cijene, ona ne može biti 150% veće nego prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Stanić tvrdi da su crnogorskih porodica koje za ogrjev koriste pelet su veoma pozitivno reagovale na informaciju da je Skupština Crne Gore, na predlog SDP, smanjila stopu PDV na pelet sa 21% na 7%.

“Umjesto smanjenja, danas dobijaju dvostruko veće cijene nego prošle godine. Zbog toga je potrebna hitna reakcija koju ćemo inicirati i voditi do kraja, kako se ne bi desilo da crnogorske porodice postanu žrtve želje za ostvarivanje velikog profita. Proizvodnja peleta u Crnoj Gori, inače, prelazi 87.000 tona, dok je domaća potrošnja svega 19.000 tona, tako da se skoro 80% proizvodnje ide u izvoz”, navodi se u saopštenju.

Državno opredjeljenje da se ugalj i drva zamijene peletom, kao ekološki prihvatljivim, bez proizvodnje štetnih čestica i dima i podsticaji za kupovinu i ugradnju peći, kao i plaćanje 50% cijene za građane Pljevalja dovoljan su razlog, dodaje Stanić, da se ovim pitanjem ozbiljno i sistemski posvetimo.

“Samo kroz taj pristup svi možemo biti na dobitku - i građani kroz prihvatljive cijene grijanja za narednu sezonu i proizvođači sa korektnim uslovima privrjeđivanja i mogućnostima zarade i država kroz veće zapošljavanje i poreze”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније