Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 06. 2022. 06:30 >> 18:13

SPRIJEČITI RAST CIJENA

Vlada uskoro ograničava marže u trgovinama

Cijene vrtoglavo rastu jer je Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje osnovnih proizvoda, koji je Skupština usvojila prije mjesec, još neprimjenljiv zato što nema podzakonskog akta. Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za Radio Crne Gore kažu da su pripremili Nacrt odluke kojom je predviđeno ograničavanje marži u trgovinama na veliko i malo, za ulje, brašno, so i šećer, o čemu će se uskoro izjasniti i Vlada. Svakodnevna poskupljenja potvrđuju da je trgovački lobi moćan, ukazala je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu.

Iz resora Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno nam je da je podzakonski akt spreman i da će uskoro biti usvojen.

"Ovim zakonom je predviđeno da će Vlada, podzakonskim aktom utvrditi mjere ograničavanja cijena i listu proizvoda na koje se zakon odnosi. Vlada ima obavezu da se utvrđene mjere preispituje periodično, a najmanje jednom u tri mjeseca. Ministarsvo ekonomskog razvoja i turizma kontinuirano prati cijena osnovnih životnih namirnica, na mjesečnom nivou, na bazi podataka koje dobija od Uprave za inspekcijske poslove tj Tržišne inspekcije, a koji se prikupljaju sa terena, te na taj način ministarstvo raspolaže informacijama o cijenama i maržama određenih prehrambenih artikala. S tim u vezi, Ministarsvo ekonomskog razvoja i turizma je pripremilo Nacrt odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od značaja a život i zdravlje ljudi, kojom je predviđeno ograničavanje marži u trgovini na veliko i malo za sledeću grupu proizvoda: brašno, ulje, so i šećer. Nacrt je poslat predstavnicima Unije poslodavaca i Privredne komore na uvid i biće uskoro poslat Vladi Crne Gore na usvajanje", saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja našem Radiju.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu kaže da trgovci svakodnevno nivelišu maloprodajne cijene, a potrošačima se umanjuje kupovna moć.

"Očigledno je u pitanju neprimjenljivost Zakona", kaže Mrdović.

Pokazalo se da je trgovački lobi moćan, napominje ona, te da Vlada nema empatiju prema najugroženijima.

"Mislim i sjutra ukoliko se donese taj podzakonski akt, da ni on neće mnogo popraviti sliku. U ovom smislu manjinska Vlada pala je na ispitu, pokazala je izostanak empatije prema građanima koji su prepušteni sami sebi", kaže Mrdović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša za naš Radio kaže da je ta partija amandmanskim djelovanjem značajno poboljšala tekst Zakona jer su sada jasno definisane mjere ograničenja cijena.

"Od određivanja najvišeg nivoa cijena, snižavanje cijena na odredeni nivo, regulisanje marže i drugog, kao i definisano proizvodu čije cijene se mogu ograničiti: prehrambeni artikli, sredstva za licnu higijenu, dječja hrana i oprema, sredstva za ogrijev, kućna hemija… Već nekoliko puta smo upućivali apel Vladi da konačno donese podzakonski akt kojim bi se ograničile cijene jer smo svjedoci da su cijene mnogih proizvoda drastično porasle", istakao je Mugoša.

Zakon o privremenim mjerama za ograničavanje proizvodaod posebnog značaja za život i zdravlje ljudi predložila je prethodna, a manjinska Vlada podržala uključujući i Parlament. Iako su umanjene akcize na gorivo i smanjen PDV na osnovne proizvode. Rast cijena namirnica nije zaustavljen niti je inflacija obuzdana. Prosječna neto zarada u aprilu iznosila je 707 eura, minimalna potrošačka korpa 732 eura.

Svetlana Šestović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније