Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

A.M.

28. 05. 2022. 14:30   >>  14:28 1

NINA DRAKIĆ

Brojni benefiti za Crnu Goru od EU podrške

Učešće 45 institucija, organizacija i kompanija na ovogodišnjem Sajmu evropskih projekata, potvrđuju da Crna Gora ima kapaciteta da koristeći dostupnu podršku evropskih fondova radi na sebi i ispunjava postavljene ciljeve, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na Sajmu održanom u dvorištu Dvorca Petrovića u Podgorici, kazala da je na preko 60 štandova predstavljeno više od 200 projekata koje implementiraju.

“Iako uvijek može i više i bolje, smatram da imamo razloga da budemo ponosni na ono što se na ovom polju radi. Nadam se da svi dijelite moje uvjerenje da ćemo IPA III koristiti u još većem procentu, posebno uzimajući u obzir sve benefite koji se kroz nju nude, pa spremno čekamo nove pozive koji su u najavi za drugu polovinu godine”, rekla je Drakić.

Sajam je organizovala PKCG u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova.

Manifestacija, upriličena kao dio proslave Mjeseca Evrope, bila je prilika da se posjetioci upoznaju sa projektima koje implementiraju institucije, opštine, kompanije, univerziteti i NVO sektor, te za razgovore sa potencijalnim partnerima o pozivima koji se očekuju u narednom periodu.

Privredna komora, kako je saopšteno iz te institucije, aktivno učestvuje u projektima finansiranim iz EU fondova kroz gotovo sve, za Crnu Goru, dostupne programe. Osim samostalno, ona je partner u evropskim projektima i kao članica Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana. Takođe, od samih početaka pretpristupnih pregovora, Komora zastupa interese svog članstva u ovom procesu i aktivan je promoter evropskih vrijednosti.

Komora je, kako je kazala Drakić, opredijeljena da u narednom periodu dodatno osnaži sopstvene kapacitete, kako bi ostvarivala još bolje rezultate za poslovnu zajednicu.

“Vjerujem i da ćemo članstvo u EU, te strukturne fondove koji dolaze sa njim dočekati osposobljeni do nivoa da našim mikro, malim i srednjim preduzećima budemo siguran oslonac pri kandidovanju projekata”, rekla je Drakić.

Potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović, navela je da je Evropa centralna tema ovih dana s obzirom na to da je u susret Sajmu otvorena i Evropska kuća.

“Evropske intergracije su u središtu rada nove Vlade, koja je posvećena tome da Crna Gora što prije pristupi EU i ovi projekti doprinose ostvarenju tog cilja”, kazala je Marović.

Ona je podsjetila da Crna Gora koristi EU fondove od 2007. godine, te da su uz njihovu podršku realizovani brojni projekti. Trenutno se radi na okviru za sredstva koja će se koristiti do 2027. godine.

“Vidjevši ove štandove, uvjerena sam da smo znatno unapredili kapacitete za korišćenje evropske podrške, ali još treba da radimo na njihovom jačanju. Ovaj sajam značajno pomaže vidljivosti EU projekata među našim građankama i građanima. U tom i jeste suština procesa evropske integracije, da naše građanke i građani imaju konkretne dobrobiti”, smatra Marović.

Ona je kazala da je to ostvareno kroz brojne projekte kojima je jačana vladavima prava, zaštita životne sredine, obrazovanje i zdravstvo.

“Dalje ćemo raditi na jačanju kapaciteta svih institucija i korisnika programa EU kako bismo ih što efikasnije sprovodili”, rekla je Marović.

Ambasadorka Oana Cristina Popa smatra da brojni projekti prezentovani na Sajmu, koje finansira EU, dokazuju ne samo to da je Unija najveći donator Crnoj Gori, već i da se podrška koristi na pravi način.

Ona je navela da se predpristupni fondovi EU koriste za mnoge važne projekte, od podrške reformi javne uprave i jačanja vladavine prava do ulaganja u zaštitu okoliša i transportnu infrastrukturu.

“Naši novi IPA fondovi će se još bolje fokusirati na prioritetne oblasti koje odabere Crna Gora. Već smo dodijelili Crnoj Gori programe pomoći u vrijednosti od 40 miliona EUR koji pokrivaju saobraćaj, životnu sredinu, poljoprivredu i druge u okviru programa prošle godine, koji će se realizovati ove i naredne godine”, kazala je Popa.

Prema njenim riječima, ovi programi mogu duboko promijeniti živote običnih građana.

“Vidjela sam zajednice iz susjednih zemalja kako rastu zajedno zbog naših prekograničnih i drugih programa. Proces evropskih integracija već poboljšava živote ljudi, a priprema zemlju da postane dio Evropske unije”, rekla je Popa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније