Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.M.Lj. ]

28. 05. 2022. 13:47   >>  13:45

INICIJATIVA SD-A

Kredite i stipendije uskladiti sa "Evropa sad"

Socijaldemokrate su juče u skupštinsku proceduru predale Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojima je predviđeno povećanje studentskih kredita i stipendija koji su među najnižim u Evropi. Oni su, kako je saopšteno, svedeni na simboličan nivo posebno nakon "Evropa sad" programa.

Kako su naveli, krediti se trenutno kreću u rasponu od 37 do 54 eura i predloženo je povećanje na način što visina studentkog kredita ne bi bila niža od 15odsto minimalne zarade, što znači da bi najniži iznos bio 90 eura. Stipendije sada iznose 86 eura, a predloženo je njihovo povećanje na način što

njihova visina ne bi mogla biti niža od 30 odsto mininalne zarade, što znači da bi iznosili 135 eura. 

Socijaldemokrate svoj predlog obrazlažu činjenicom da je došlo do velikog povećanja cijene namirnica i drugih proizvoda, zbog čega je povećana i minimalna zarada u Crnoj Gori kroz "Evropa sad" projekat.

 Oni navode i da je samo u studentske domove smješteno preko 2.000 studenata, koji dakle studiraju van mjesta stanovanja, čemu treba dodati i nemali broj studenata koji za te potrebe uzimaju u zakup stambene jedinice, te time imaju i značajne troškove. Dodaju pak i da, pored ove studentske grupacije, koja ima značajne dodatne troškove, valja uzeti u obzir i one studente koji nemaju troškove te vrste, ali u svojim domaćinstvima imaju prohtjeve i obaveze, koje najšečešće ne mogu ispunjavati traženjem zaposlenja budući da obrazovni sistem Crne Gore podrazumijeva konstantno prisustvo predavanjima i periodične provere znanja kroz tzv. kolokvijume.

"Sistemi naknada za studente od velikog su značaja u čitavom svijetu. Primjera radi, godišnji iznos za stipendije u Danskoj, Njemačkoj, Austriji ili Finskoj premašuje 5000 eura, što znači i preko 400 eura mjesečno, a u velikom dijelu ostalih zemalja najčešći iznosi su između 3000 i 5000 eura godišnje, dok iznosi kredita variraju. Čak i kad se uzme u obzir razlika u prosječnoj plati između pomenutih država i Crne Gore, ostaje činjenica da su trenutni iznosi više nego nezadovoljavajući, čak i za crnogorske uslove", navodi se u saopštenju.

 "Prema posljednjem popisu stopa visokoobrazovanih građana iznosila je manje od 20 odsto.

 

“Mada se očekuje da je taj broj do sada značajno porastao, to je i dalje niže od evropskih standarda, dok je, istovremeno, stopa napuštanja fakulteta izrazito visoka. S tim u vezi, povećanje naknada može djelovati izuzetno podsticajno, i treba ga sagledavati i u kontekstu brige o izuzetno velikoj populaciji, na koju se računa u godinama koje dolaze", zaključuju Socijaldemokrate u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније