Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

T.G.

20. 05. 2022. 20:17   >>  22:44 5

RADULOVIĆ U OKVIRU

"Ne morate ići u Hrvatsku, možete zaraditi i u Budvi"

Zavod za zapošljavanje Crne Gore podržaće stalne sezonce, a to su lica koja bi radila šest mjeseci u Crnoj Gori i potom još jednu sezonu, rečeno je u emisiji "Okvir" na TVCG. Tema emisije bila je zašto Crna Gora kuburi sa sezonskim radnicima u turizmu, te bakšiš, o inicijativi o posebnom naplaćivanju usluge i šta to nudi Hrvatska pa je privlačnija za radnu snagu. Gosti su bili Žarko Radulović, suvlasnik Hotelske grupe "Montenegro stars", Danijela Papić iz Zavoda za zapošljavanje i Sanja Marković iz Privredne komore.

Radulović je kazao da prijemom u stalni radni odnos firma dobija od dobrog radnika problematičnog, te da kada radnici imaju siguran posao idu na bolovanje.

"Ti koji imaju stvarno zdravstveni problem to se vidi, ali ima i onih koji ga nemaju. Od sigurnog dobrog radnika koji se borio da ostane u firmi, dobijamo radnika koji nije više tako aktivan. Pitam se kako doktori koji olako daju bolovanje nisu procesuirani.", istakao je Radulović. 

Kazao je da su studenti jako vrijedni, ali da već od početka septembra fali radnika jer se studenti vraćaju svojim obavezama na fakultetu.

Istakao je da su sobaricama plate sigurno 450 eura ali imaju i više, da imaju prekovremeni rad i rad praznicima ali i bakšiš koji nije mali.

Papić je istakla da je utvrđeni broj radnih dozvola za strance su 20.454 predviđene radne dozvole, a izdvojeno je 500 radnih dozvola koje se mogu dodatno rasporediti za sve radne pozicije, te da broj dozvola za turizam nisu predvidjeli.

Marković je kazala da sve počinje od škola od upisne politike a završava se sa tržištem rada.

"Naša strategija razvoj ljudskih resursa je trajala do 2014. godine, mi smo tu predvidjeli koliko će nam trebati radnika za rad u turizmu, a mi sad nemamo taj dokument kojim ćemo se rukovoditi", istakla je ona. 

Povodom dobrih ponuda i plata u Hrvatskoj i odlaska mladih da rade u tu državu, Radulović je istakao da se i u Budvi može zaraditi toliko. 

"Ja vam tvrdim svaki prekovremeni sat je sigurno isplaćen i to kod većine poslodavaca. Ako sobarica ima 650 eura platu, bakšiša 200 eura, neka ima plačen stan i tri obroka, ona svaki mjesec može 750 eura do 800 eura da stavi sa strane, što znači da i u Budvi može da se zaradi i nešto novca sačuva", istakao je on. 

Kazao je da je on zbog "Evrope sad" morao da ide sebi na štetu zbog plata recepcionera čistača javnih površina.

"Oni su imali istu platu što nije fer. Ja sam to korigovao na moju štetu, pa sam trošio na platu više novca kako bi se napravila razlika", istakao je.

Marković je istakla da je jedan od velikih aktivnosti koja ima izleda da zaživi kod nas jeste stalni sezonac.

"Ova kategorija omogućava našim ljudima da se zaposle i rade šest mjeseci u nekom od hotela kod tog poslodavca, a narednih šest mjeseci ne rade, već idu na razne obuke i edukacije. Tih šest mjeseci koje ne radi, plaća ga država i njemu se ne prekida radni staž", kazala je ona. 

Papić je istakla da će i Zavod za zapošljavanje da podrži stalnog sezonca, te da bi korisnici ove mjere bi bili stalni sezonci, lica koja stalno rade šest mjeseci i najmanje još jednu sezonu.

"Ovu mjeru moramo stalno inicirati, potrebno je izmijeniti potpuni ambijent ali se moraju uključiti i ostale institucije. To bi trajalo 24 mjeseca", istakla je ona. 

Marković je kazala da njima nije namjera da se radi 24 mjeseca, i da imaju dobru volju i raspoloženje da dođe do toga da radnik može biti stalni sezonac ali da to najbrže mogu uraditi za narednu godinu. 

"I srednjoškolci bi imali motiv da nakon školovanja nastave sa studijama vezanim za turizam i te poslove. Neko neće da radi a neko je prirodno motivisan, ali da bi se promijenilon razmišljanje motiv može biti stalni sezonac" zaključila je Papić, dok je Marković istakla da ako nas ova kriza nije naučila da treba da pazimo svakog zaposlenog, jer od njega zavisi posao, onda mi nemamo o čemu da pričamo.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније