Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

17. 05. 2022. 09:17   >>  09:15

MUGOŠA

Nelikvidnost privrednih subjekata jedan od ključnih izazova

Potpredsjednik Socijademokrata, Boris Mugoša ističe da je nelikvidnost privrednih subjekata jedan je od najozbiljnijih izazova crnogorske ekonomije.

Mugoša navodi da je u Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke (CBCG), na kraju aprila u blokadi bilo 19,43 hiljade preduzeća i preduzetnika.

“U odnosu na kraj 2020. godine broj blokiranih firmi i preduzetnika je povećan za blizu 600, a iznos blokiranog duga za preko 150 miliona eura”, ukazuje Mugoša.

On navodi da Socijaldemokrate već duže vrijeme predlažu konkretne mjere u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata.

"Osim povoljne kreditne podrške, potrebno je u kontinuiteti raditi na smanjenju (para)fiskalitete, zatim preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, ali i primijeniti institut multilateralne kompenzacije odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata, ističe Mugoša.

Muguša ukazuje da je potrebno bolje i dosljednije primjenjivanje antimonopolske politike, kao i kontrolisanje rokova izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse “besplatnog kreditiranja” pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima, koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

“Pored toga, potrebno je da informacije o blokadama privrednih subjekata budu on-line dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, zaključio je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније