Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

01. 05. 2022. 11:24 >> 11:36

SSCG

"Položaj zaposlenih veoma loš i nezavidan"

Položaj zaposlenih u Crnoj Gori je veoma loš i nezavidan i zahtijeva brojne aktivnosti nadležnih kako ne bi bila ugrožena egzistencija radnika, ocijenili su iz Saveza sindikata (SSCG).

"Ovo je vrijeme velikih izazova koje su dominantno opredijelili pandemija koronavirusa, međunarodna ekonomska i politička kriza, ratovi u okruženju, nestašica osnovnih životnih namirnica, najava povećanja cijena struje i poskupljenje energenata“, rekli su iz SSCG-a agenciji Mina-business.

Zato, kako smatraju u toj radničkoj asocijaciji, treba mnogo znanja, umješnosti i mudrosti nadležnih, da se očuvaju radna mjesta i egzistencija radnika.

„Poput drugih država Evrope i regiona, treba smanjiti akcize na gorivo, potom porez na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice, kao i privremeno ograničiti cijene namirnica bitnih za zdravlje ljudi“, naveli su iz Saveza.

U Savezu smatraju da bi nadležni, a posebno socijalni partneri, morali imati više razumijevanja i prioritetno rješavati pitanja koja se odnose na egzistenciju zaposlenih.

Na pitanje da li bi neradnu nedjelju trebalo ukinuti, kako se za to zalažu poslodavci, iz SSCG-a su odgovorili da se moraju sačuvati bar minimalni uslovi dostojanstvenog rada i omogućiti zaposlenima da nedjeljom budu sa svojim porodicama.

„Smatramo da neradna nedjelja ne donosi benefite poslodavcima, kako oni potenciraju, a ni država ne bi imala koristi od toga. Neshvatljivo bi bilo radnicima uskratiti to važno pravo. Uostalom, i u zemljama poput naše, kojima su turizam i trgovina važne privredne grane, ne radi se nedjeljom“, kazali su iz Saveza.

Na pitanje da li smatraju da je došlo do dodatnog urušavanja egzistencije građana, jer zbog blokade parlamenta u prethodnom periodu nijesu mogli biti usvojeni zakonski akti kojima bi se poboljšao njihov životni standard, iz Saveza su odgovorili da je nezasjedanje Skupštine dodatno produbilo ekonomsku i egzistencijalnu krizu, tim prije što jer nadležni nijesu preduzeli mehanizme kako bi se amortizovale određene socijalne posljedice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније