Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

18. 04. 2022. 08:30   >>  08:32

DAMJANOVIĆ

Crnoj Gori potrebna stabilnost da bi se odbranila od krize

Crnoj Gori je potrebna stabilnost kako bi na najbolji mogući način uspjela da se odbrani od posljedica dešavanja i u zemlji, ali i okruženju, ocijenio je ekonomista i bivši poslanik Aleksandar Damjanović.

On je u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na TVCG1 rekao i da je bilo neformalnih komunikacija o njegovoj eventualnoj ministarskoj poziciji u novoj vladi, ali nije želio ni da potvrdi ni da demantuje navode da će voditi resor finansija.

"Da sačekamo još koji dan, isuviše dugo ova priča traje i neka se ona zaokruži. Bolje što prije za nas, jer ovo političko mrcvarenje nikome ne donosi dobro", rekao je Damjanović.

Govoreći o aktuelnom ekonomsko-političkoj situaciji, Damjanović je rekao da nije dobro da ova situacija traje: "Vlada koja trenutno radi svoj posao izgubila je svoje povjerenje i ona se kao takva posmatra s aspekta međunarodnih krugova, finansijskih institucija, ali i građana i privrede".

Damjanović kaže da se čeka kakva takva stabilnosti, koje u ovom trenutku nema. Iz političke, kaže on, proizilazi i ekonomska nestabilnost koja je podstaknuta dodatno i međunarodnim konfliktom, rastom cijene energenata i hrane.

Komentarišući najavu da će vlada imati do 20 resora, te hoće li biti postavljanja po dubini, Damjanović je rekao da ni tekuća vlada nije na pravi način kadrovski zaokružila sva mjesta u odnosu na otklon od bivšeg sistema.

"Svjedoci smo da su unutar bivšeg sistema na visokorukovodnim mjestima kao kadar zadržani problematični eksponenti bivšeg režima. Tu ima prostora da se povjerenje da ljudima koji mogu da iznesu teret zadataka koji čekaju", ocijenio je Damjanović.

Budući da je program "Evropa sad" set zakona usvojen u parlamentu, Damjanović navodi da će svaka pa i nova vlada do kraja morati da zaokruži ono što je obaveza.

"Program je potrebno značajno unaprijediti. Ostao je neodgovoren dio koji se tiče penzionera i njihovog statusa, oni su u teškoj poziciji sada. Tu je problem i sa ostalim socijalnim kategorijama. Sve to će morati biti u fokusu nove administracije", rekao je Damjanović.

Nestabilnost koja traje, kako je rekao, indukovana je globalnim konfliktom te posljedicama dvogodišnje pandemije: "Treba nam dobar odgovor na sve to. Mislim da uga u ovom trenutku nema, osim dosta tzv. tviter ekonomije i marketinga, kojeg smo svjedoci".

Aktuelna vlada se, ocijenio on, stavlja u jednu vrstu političkog subjekta, pripremajući se za lokalne izbore.

U vezi privođenja bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice na podgoričkom aerodromu, Damjanović je rekao da bi državni organi trebalo da rade svoj posao.

"Svakako podstrek državnim organima i SDT-u i policiju da se maksimalno posvete suzbijanju ozbiljnog kriminala u Crnoj Gori. On je indukovan jednim dijelom švercom cigareta. Dok sam bio sedam mjeseci u Upravi prihoda i carina taj šverc je suzbijen na najmanju mjeru", rekao je Damjanović.

Podsjeća na povećan broj pljački skladišta u Baru što je, kako je rekao, katastrofa i što bi trebalo da zabrine sve odgovorne u zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније