Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Biljana Radosavović, Radio CG ]

10. 04. 2022. 07:00   >>  07:43 5

KOSTIĆ ZA RADIO CG

Neostvariv rast od 5,7%, teško do milijarde od turizma

Crnogorska ekonomija neće ostvariti projektovani rast od skoro šest odsto, kako je bilo projektovano za ovu godinu. To se kaže u analizi Evropske banke za obnovu i razvoj. Analitičar Vasilije Kostić za Radio Crne Gore ocjenjuje da je to opravdanao i očekivano. Nada se da ćemo izbjeći recesiju. Pesimista je i kada su u pitanju projektovani prihodi od turizma od milijardu eura u 2022. godini. Kako konstatuje, teško je nadoknaditi gubitak ukrajinskih i ruskih turist, ali je saglasan sa prognozom turističkih poslenika da će sezona duže trajati.

Evropska banka za obnovu i razvoj korigovala je ekonomski rast sa 5,7 na 3,7%. Razlog je, kako je pojašnjeno, što turizam gubi goste zbog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije. Ekononski analitičar Vasilije Kostić za Radio Crne Gore ocjenjuje da je prognoza Evopske banke očekivana i opravdana.

"Mislim da je sasvim očigledno da ekonomija usporava i da će se to nastaviti u budućem periodu u onoj mjeru u koliko ratni sukobi se budu ili pojačavali, čak mislim da ukoliko se ratni sukob održi u intenzitetu u kojem je sada, da se može desiti da to bude praćeno još intenzivnijim padom ekonomske aktivnosti", kazao je Kostić.

U uslovima krize naročito izazvane ratnim sukobima, smatra sagovornik Radija Crne Gore, nije nemoguće da ekonomija sklizne u recesiju. Ipak se nada da ćemo takav scenario u 2022. izbjeći.

"Ja se nadam da se to neće desiti zato što je nivo tražnje, uprkos svim ovim tendencijama značajan, i vjerujem da će tražnja održati ekonomiju da ona ne sklizne u recesiju", kazao je Kostić.

Za Kostića, prognoza da ćemo od turizma zaraditi milijardu eura je optimistična naročito u uslovima neizvjesnosti kada, kako kaže, imamo na snazi ratni sukob, nastabilnu političku situaciju u Crnoj Gori, rastuću inflaciju.

"Prilično optimistične izjave o tome da se može dostići 2019. godininu. Najmanje je profesionalno i korektno reći koje su to fizičke veličine budući da svi očigledno svjedočimo ozbiljnom inflacionom rastu", kazao je Kostić.

Sagovornik Radija Crne Gore je saglasan sa procjenom Crnogorskog turističkog udruženja da ćemo, bar prema sadašnjim najavama o dolasku turista iz Skandinavije i sa Bliskog Istoka, produžiti sezonu, ostvariti prihode, ali kako zaključuje, teško je nadoknaditi gubitak od 140 hiljada posjetilaca iz Rusije odnosno 110 hiljada turista iz Ukrajine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније