Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

04. 04. 2022. 12:11 >> 12:16
2

RUDNIK UGLJA PLJEVLJA

Dogovoren izvoz uglja sa Elektroprivredom Srbije

Elektroprivreda Srbije i Rudnik uglja Pljevalja dogovorili su saradnju o isporuci uglja. Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana.

Sastanak je, kako navode u saopštenju Rudnika, dogovoren na poziv direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslava Tomaševića, u četvrtak 31. marta, a ispred Rudnika prisustvovao je izvršni direktor Milan Lekić i direktor Sektora za razvoj i investicije Jagoš Gomilanović.

"Kalorijska vrijednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7.500 do 8.000 kJ/kg, što, imajući u vidu kvalitet uglja koji se isporučuje glavnom kupcu uglja - Termoelektrani Pljevlja (TEP), spada u tzv. manje kvalitetne ugljeve. Kada je riječ o cijeni i transportu, te kategorije biće zvanično definisane u narednom periodu", naglašavaju u Rudniku uglja.

Izvršni direktor Lekić je poručio da cijena svakako neće biti manja u odnosu na postojeću cijenu po kojoj se ugalj distribuira TE Pljevlja, iako je riječ o uglju manjeg kvaliteta u odnosu na onaj koji se isporučuje toj kompaniji, te da će troškovi transporta u potpunosti pasti na teret EPS-a.

"Sastanak sa direktorom Tomaševićem protekao je u odličnoj atmosferi, gdje je iskazana apsolutna naklonost za uspostavljanje uspješne saradnje i maksimalno profesionalan pristup prema potrebama i zahtjevima naše kompanije. Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana. Dogovoreno je da RUP u narednom periodu formira cijenu i da se podrobnije definišu svi elementi saradnje. Prema određenim pretpostavkama u planu je da se, na dnevnom nivou, isporučuje oko 500 tona uglja. Troškovi transporta prema Prijepolju ili Lazarevcu, u zavisnosti od definitivne odluke gdje će biti distribuiran ugalj, biće u potpunosti pokriveni od strane EPS-a. Ono što moram da konstatujem je da ćemo kroz ovu saradnju obezbijediti tržište za tzv. manje kvalitetne ugljeve, te da će biti napravljen značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji i remontu TEP", poručio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније