Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z.

01. 04. 2022. 14:14   >>  14:16

IZ VLADE SAOPŠTILI

Deficit niži od plana 55 odsto

Deficit budžeta u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 54,4 miliona eura i niži je od planiranog 55,1 odsto ili 66,8 miliona, dok je nastavljen trend dobre naplate prihoda iz prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su rekli da je deficit u prva dva ovogodišnja mjeseca niži 41,5 odsto, odnosno 38,6 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Trend dobre naplate prihoda iz prošle godine nastavljen je i u ovoj, a gotovo sve kategorije izdataka realizovane su u iznosu nižem od plana“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta su za prva dva mjeseca ove godine iznosili 232 miliona eura ili 4,4 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 37,7 miliona ili 19,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi za prva dva mjeseca veći su u odnosu na planirane 15,7 miliona eura ili 7,3 odsto.

“Prihodi budžeta za prva dva mjeseca veći su čak i od prihoda ostvarenih u uporednom periodu 2020, odnosno prije izbijanja pandemije koronavirusa i to za 17,8 miliona eura ili 8,3 odsto”, precizira se u saopštenju.

Najveći rast u odnosu na plan i na prošlu godinu zabilježen je kod prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 15,4 miliona ili 17,3 odsto, odnosno 24,4 miliona ili 30,4 odsto, kao i kod prihoda od akciza u iznosu od 3,2 miliona ili 9,6 odsto, odnosno 7,6 miliona ili 25,9 odsto.

“Prihodi od PDV-a za januar i februar iznose 104,4 miliona eura, a od akciza 37,2 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Kategorije naknade za prva dva ovogodišnja mjeseca bilježi značajan rast u odnosu na isti prošlogodišnji period u iznosu od 9,6 miliona, prevashodno kao rezultat naplate po osnovu „digitalne dividende“, odnosno naknade koja se plaća za otkup radio-frekvencijskog spektra, u iznosu od oko sedam miliona eura, ali i naplate po osnovu programa ekonomskog državljanstva. U odnosu na plan, ova kategorija prihoda veća je 2,3 miliona eura ili 18 odsto.

Kategorija doprinosi realizovana je na nešto nižem nivou od plana, za 3,6 miliona eura ili 7,2 odsto.

“U predstojećem periodu očekuje se bolja naplata shodno činjenici da se povećanjem minimalne zarade povećala osnova za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. U skladu sa navedenim, već od februara se bilježi rast po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za šest odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, dodali su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta su u februaru iznosili 124,2 miliona eura, što je 17,6 odsto odnosno 18,6 miliona više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na plan više 10,5 odsto odnosno 11,8 miliona.

Ostvarena naplata u februaru je i iznad istog mjeseca 2020. godine, za 4,3 miliona eura ili 3,6 odsto.

Prema podacima Ministarstva, izdaci budžeta su za period januar i februar ove godine iznosili 286,4 miliona eura ili 5,4 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 51,1 milion ili 15,1 odsto, a u ukupnom iznosu na nivou prošlogodišnje potrošnje, posmatrajući isti period prošle godine.

U strukturi ukupne potrošnje, kapitalni izdaci realizovani su u ukupnom iznosu od 27,7 miliona eura i viši su 46,8 odsto odnosno 8,8 miliona u odnosu na isti period prošle godine.

“Od planiranih su niži 7,4 miliona eura u skladu sa dinamikom izvođenja radova na kapitalnim projektima. Najznačajniji dio realizovanih plaćanja odnosi se na projekat auto-puta, 17,4 miliona”, dodaje se u saopštenju.

Rashodi su u februaru iznosili 150,8 miliona eura i niži su u odnosu na plan, kao i u odnosu na isti mjesec prošle godine, za 8,8 miliona, odnosno devet miliona.

Budžetski deficit je u februaru iznosio 26,7 miliona eura i niži je od plana 20,6 miliona, odnosno 43,6 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније