Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Marko Terzić, TVCG ]

31. 03. 2022. 06:54   >>  10:12 8

MONTEPUT

Zakonom predviđeno da vatrogasci plaćaju prolaz kroz Sozinu

Barski vatrogasci moraju da plaćaju devet eura za prolaz kroz tunel Sozina. Samo zbog posljednjeg požara na Paštrovačkoj gori potrošili su, kažu, 235 eura. Iz Monteputa ističu da su u obavezi da primjenjuju zakon za prolaz kroz Sozinu.

Barske vatrogasce skupo koštaju požari, posebno kada moraju kroz Sozinu.

"U jednom pravcu iznosi 9 eura, u povratku 9 eura, to je 18 eura. Tokom 10 dana kad smo imali požar na Paštrovakoj gori, potrošili smo 235 eura", kazao je v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Bar Darko Vidaković.

A što više intervenišu u dijelu opštine ka Podgorici, manje će imati novca za obuke.

"To je stavka s koje skidamo kad šaljemo ljude na obuke...Znači, da im plaćamo dnevnice kad idu na obuke. Ako ove godine bude ovako, kao što je krenulo s požarima, pitanje da li će nam ostati za obuke bilo što", poručio je Vidaković.

Taj problem barskih vatrogasaca zakon ne prepoznaje. Iz Monteputa objašnjavaju zašto.

"Zakonom o putevima predviđena je obaveza plaćanja svih pa tako i službi i organa bezbjednosti, proptivpožarnih službi i hitne pomoći. Mi, naravno u slučajevima kad je to hitno ćemo pustiti prolaz ali svakako njihova obaveza je naknada da plate taj prolaz. Samo lica sa invaliditetom su po zakonu o putevima izuzeta plaćanja naknade putarine za upotrebu tunela Sozina", istakao je Lazo Vujanović iz Monteputa. 

Vatrogasci kažu da problem datira od prošle godine. Ipak, Vujanović ističe da je služba zaštite uvijek bila u obavezi da plaća prolaz.

"Obaveza je uvijek postojala, uvijek se plaćalo. Sad, jesu li plaćali odmah ili su imali neke hitne intervencije, gdje bi bili pušteni pa naknadno plaćali to je moguće. Ali u svakom slučaju obaveza plaćanja je postojala", kazao je Vujanović.

"Uvedena je neka fiskalizacija, i uvedeno je da moramo da plaćamo prolaz kroz Sozinu. Do 2021. godine imali smo olakšavajuću okolnost, imali smo jednog kolegu, i kada ga pozovemo imali smo besplatan poziv", kazao je Vidaković.

Umjesto poziva, sada je za besplatan prolaz kroz Sozinu neophodna korekcija zakona, a to je, kako kaže Vujanović, na zakonodavcu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније