Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.V. ]

12. 03. 2022. 21:50   >>  13. 03. 2022. 00:37

DELEGACIJA U UAE

Organizovati Euro-mediteranski parlamentarni forum

Na poziv generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM/PSM) ambasadora Serđa Piacija šef Delegacije Skupštine Crne Gore u PAM-u Dragan Krapović i član Delegacije Dejan Đurović učestvovali su na 16. plenarnoj sjednici PAM-a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sjednicu je svečano otvorio predsjednik Federalnog nacionalnog savjeta UAE, Sakr Gobaš, poželio dobrodošlicu učesnicima skupa i istakao da su UAE, na čelu sa predsjednikom države šeikom Kalifom bin Zajedom Al Nahjanom, glavnim pokroviteljem ovog značajnog međunarodnog događaja, počastvovani da budu domaćini.

Krapović je pohvalio organizaciju godišnje sjednice, koja je potvrda truda, ozbiljnosti i istrajnosti u promociji principa i osnovnih vrijednosti koje se ogledaju i u organizaciji EXPO 2020 u Dubaiu, a koji predstavlja jedinstvenu priliku za podsticanje održivog turizma u mediteranskom regionu.

"Na žalost, međunarodni kontekst trenutno se pogoršava agresijom na teritorijalni integritet Ukrajine, koji je potrebno u što kraćem vremenskom roku riješiti diplomatskim putem, prvenstveno u cilju okončanja humanitarne katastrofe i stradanja civila, kako bi u konačnom zavladao mir i zajedništvo koji su preduslov za dalji napredak", naglasio je Krapović.

Tokom proteklih nekoliko godina, fokusirali smo se na pristup efikasnom oporavku ovog strateškog sektora, istako je Krapović, navodeći da je turizam od vitalnog značaja za sveukupan ekonomski prosperitet.

"Međutim, Svjetska turistička organizacija UN-a objavila je podatke koji pokazuju značajan pad međunarodnih turističkih tokova od 87 odsto u 2021 godini, što nas opominje na nesagledive posljedice ukoliko ne uspijemo da zajednički pružimo snažne političke odgovore na predmetnu temu. Stoga je važno da ovaj ključni sektor usvoji nove prakse, koje su u međusobnoj i neodvojivoj vezi sa klimatskim promjenama, a sve u cilju stvaranja novog lica turizma i njegove dugoročne budućnosti. Moramo razmišljati o turizmu koji tretira sadašnje i buduće ekonomske, društvene i ekološke uticaje na okolinu, lokalne zajednice i šire", istakao je Krapović.

Turizam, kao sektor koji apsorbuje značajne količine prirodnih resursa, može da potroši 2,5 puta više resursa nego što to mogu da obezbijede mediteranski ekosistemi. 

Krapović je izrazio uvjerenje da je PAM u mogućnosti da parlamentima članicama pruži jedinstvenu platformu za razmjenu političkih ideja i alata, inovativnih rješenja i najboljih praksi za održive i otporne turističke strategije, u bliskoj sinergiji sa nacionalnim, regionalnim i međunarodnim partnerima. 

"Te da će Crna Gora, u saradnji sa PAM-om i Svjetskom trgovinskom organizacijom, biti inspirisana da se čvrsto posveti organizaciji 'Euro-mediteranskog parlamentarnog foruma' koji će sigurno otvoriti dijalog i dati jasne preporuke o trgovini i investicijama, sa posebnim fokusom na turizam i oporavak ovog sektora nakon pandemije i aktuelnih dešavanja u Evropi i svijetu", rekao je Krapović. 

On je dodao da Crna Gora, kao moderna država, članica NATO-a i buduća članica Evropske unije, dosljedno razvija dobrosusjedske odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i jačanju ekonomske razmjene, što je suštinski pristup u uspostavljanju mehanizama za održivo partnerstvo i međusobnu solidarnost.

Za dosadašnji proaktivan pristup i doprinos vrijednostima Parlamentarne skupštine Mediterana, Delegaciji Skupštine Crne Gore u PAM-u dodijeljen je orden zasluga koji je predsjednik emeritus PAM-a Karim Darviš uručio šefu delegacije Draganu Krapoviću.

Temeljna misija Parlamentarne skupštine Mediterana, koja trenutno okuplja 29 zemalja, je jačanje političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja na izazove s kojima se suočava mediteranska regija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније