Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Slobodan Doknić/M.M.Lj. ]

11. 03. 2022. 13:15   >>  13:19

BUMECH

Rudarima isplaćena polovina januarske plate

Radnicima firme Bumech koji su juče protestovali ispred rudokopa Seoce u Nikšiću zbog neisplaćenih zarada, danas je isplaćena polovina januarske plate, saopštila je uprava firme. Iz Bumecha su kazali da će isplatiti zaostale plate bez obzira na to da li će firma Uniprom-Metali njima vratiti dug od 740 hiljada eura. Dodali su da rade na tome da nastave poslovanje, a zaposleni zadrže radna mjesta.

Rudari nikšićkih Boksita okupili su se juče kako bi zatražili od svog poslodavca, poljske firme Bumech, da im isplati zaostale januarske i februarske zarade. Kako su pojasnili, poslodavac ih je obavijestio da se proizvodnja prekida, jer firma nema eksploziva i nafte za nastavak radova. Kazali su da postoji mogućnost da dođe do uvođenja stečaja.

“Potraživanja koja imamo od firme Uniprom-Metali već prelaze 1 milion eura, a dodatno smo saznali da su blokirani računi društva Uniprom. Radovi u rudniku su zaustavljeni iz razloga konstantnog kašnjenja uplate faktura od strane Uniprom”, kazao je izvršni direktor Bumecha Marćin Baczinski.

Kako je naveo u saopštenju, od početka saradnje - odnosno od 2016 godine – Uniprom izmiruje obaveze prema Bumechu sa kašnjenjem.

“Samo jedanput se dogodilo, da nam Uniprom plati u naznačenom roku. Od početka saradnje, Bumech finansira radove u rudniku”, navodi se u saopštenju.

Dugovanja od Uniproma su predali Privrednom sudu u Podgorici, u kojem firma Bumech Crna Gora vodi postupak sa firmom Uniprom-Metali u vezi sa neplaćenim fakturama, sa kamatama.

“Firma Bumech Crna Gora, zajedno sa vlasnikom iz Poljske čini sve, da se razriješe nagomilani problemi, koji su se pojavili u prethodnom periodu, kako bi radnici dobili svoje plate.

Preduzeli smo takođe radnje, kako bi rudnik radio dalje, a radnici zadržali svoja radna mjesta”, kazao je Baczinski.

"Grupa Kapitala Bumech i nadalje deklariše svoje mogućnosti kupovine rudnika, kao i da posjeduje rezervisana sredstva za isplatu svih dugovanja, što u trenutnoj situaciji je izgleda jedina mogućnost poboljšanja finansijske situacije, kao i  daljeg normalnog rada rudnika. Radnici će biti informisani o rezultatima našeg djelovanja", dodao je on. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније