Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Marko Terzić, TVCG ]

15. 02. 2022. 06:58 >> 06:59

KAMENARI-LEPETANE

"Od 2004. nema dokumentacije za obračunske iznose"

Nakon nedavne najave iz Upravnog odbora Morskog dobra da će raskinuti ugovor s Pomorskim saobraćajem za trajekt Kamenari-Lepetane, iz ovog državnog preduzeća poručuju da su se za tako nešto stekli svi neophodni uslovi. S druge strane, iz Pomorskog saobraćaja, kompanije koja je upravljala trajektnom linijim od 2004. godine, kažu da postoje brojne nejasnoće te da od njih nikada niko nije tražio dokumentaciju koju sada pominju iz Morskog dobra.  

Predsjednik UO Morskog dobra Blažo Rađenović rekao je da je firma Pomorski saobraćaj koristila mogućnost o umanjenju naknade za korišćenje Morskog dobra, iako se ta mjera na njih nije odnosila. 

“Oni su sami sebi dali za pravo da umanje tih četiri odsto od ukupno prodatih karata koje su bi dužni prema nama i smanjili za dodatnih još 50 odsto. Odnosno dva odsto su platili i oni smatraju da je to nešto što je u redu. A ja vam kažem da to nema ni zakonskog utemeljenja", poručio je Rađenović. 

Te mjere su se, pojašnjavaju iz Morskog dobra, odnosile samo na fiksni zakup. Kako je rekao, s druge strane za firmu Pomorski saobraćaj bili su obavezujući ugovor iz 2004. godine i aneksi.

Izvršni direktor firme Pomorski saobraćaj Dejan Ban dao je odgovar. 

“Vlada Crne Gore je donijela odluku koja oslobađa sve korisnike Morskog dobra 50 odsto ugovorene naknade i to je Morsko dobro obavezno da primjenjuje prema svim zakupcima. Morsko dobro u Crnoj Gori jedino prema Pomorskom saobraćaju to ne primjenjuje, ta odluka je primjenjivana do kraja 2020. godine i odjednom je naprasno onog trenutka kad je formiran novi menadžment prekinuta da se primjenjuje”, kaže Ban,.

Iz Morskog dobra ističu da nijesu dobijali ni dokumentaciju, koja bi potkrijepila obračunske iznose.

"Kroz svaki obračunski period za svaku godinu od 2004. godinu do danas mi nemamo nikakve prateće dokumentacije i analitičkih kartica ili bilo što potkrepljuje ove obračunske iznose koje su oni nama dostavljali i kasnije plaćali”, poručio je Rađenović.

Ban tvrdi da Morsko dobro nikada tako nešto od njih nije tražilo.

“Da su tražili vjerovatno bi predložili model kojim žele to da provjere i to bi im bilo dostupno. U krajnjem slučaju svaki dokument je od naše strane potpisan, i naravno pod krivičnom i materijalnom odgovornošću. dakle, ako neće s nama da sarađuju to su mogli da urade i preko nadležnih tužilaštava”, naveo je Ban.

Imajući u vidu svakodnevni promet na liniji Kamenari - Lepetane, nemoguće je ne zapitati se da li Pomorskom saobraćaju idu milioni, a državi samo mrvice.

Pomorski saobraćaj, po ugovoru iz 2004. godine, ima prema Morskom dobru, obavezu plaćanja mjesečne naknade u iznosu četiri odsto prihoda ostvarenog prodajom usluga.  

Ban se pita što znači da je neko prihodovao ukupno šest, sedam, osam ili deset miliona, a da je dao 200 ili 300 hiljada.

"To ima svoju kalkulaciju, troškove, svoju analizu. Proizvoljno je licitirat sa ciframa. Radi vaše informacije, u Hrvatskoj koncesija se plaća dva odsto, na linijski saobraćaj”, naveo je Ban.

S druge strane, iz Morskog dobra ističu da je ovo isplativ biznis, te da su se tim poslom nekada bavile opštine Tivat i Herceg Novi pa kako kažu, zašto ne bi opet.

A na pitanje da li će se Pomorski saobraćaj javiti na tender za korišćenje trajektne linije, ukoliko tender bude raspisan, Ban ističe da će to zavisiti od uslova.      

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније