Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

RTCG Portal [ I. P. ]

25. 01. 2022. 10:00 >> 10:04
8

KOSTIĆ

"Evropa sad" može generisati rast nezaposlenosti

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocijenio je da je program Evropa sad ozbiljan reformski zahvat, pa je, kako je rekao, bilo razumno fazno ga primjenjivati. On smatra da postoji realna mogućnost da program generiše rast nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Kostić je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da će se program Evropa sad primjenjivati do onog momenta dok to bude bilo moguće. On je podsjetio da je više puta govorio da je taj program neodrživ sa stanovišta ekonomskih parametara.

"Da li će tako biti, ostaje da vidimo. Tu tvrdnju sam temeljio na tome da je program Evropa sad zanemario ono osnovno, a to je produktivnost. Jedan od tri cilja koja su proklamovana je podizanje životnog standarda, drugi je rast zaposlenosti, a treći je smanjenje sive ekonomije", rekao je Kostić.

On smatra da ako se želi poboljšati životni standard, onda je najbolji način za to rast produktivnosti, koja postavlja granice održivog rasta plata i povrata na kapital.

Kostić je rekao da se ne može na duži rok povećavati potrošnja i vršiti preraspodjela bez novostvorene vrijednosti. Saglasan je sa stavom MMF-a da je program trebalo sprovoditi fazno.

"U pitanju je ozbiljan reformski zahvat, pa je razumno primjenjivati ga fazno. Tako se stvaraju uslovi onome što se želi postići, a tako dajete mogućnost i odstupanja od određenih stvari tokom primjene", rekao je Kostić, ocjenjujući da se faze u razvoju ne mogu preskakati.

Sagovornik Linka kaže da se kratkoročno može desiti povećanje, ali da se kasnije može desiti da situacija u potrošmnji bude gora nego sa startne pozicije: "Na osnovu produktivnosti se povećava standard građana, toga ovdje nema".

On kaže i da ne vidi na osnovu čega će se desiti rast broja zaposlenih: "Mislim čak da će se desiti ozbiljna mogućnost rasta nezaposlenosti, generisan ovim programom".

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније