Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Milorad Filipović, Radio CG ]

15. 01. 2022. 13:46   >>  13:50

BEZ POMOĆI DRŽAVE

Brodarske kompanije same vraćaju rate kredita

Barska i Crnogorska plovidba iz sopstvenih prihoda uplatiće 21. januara, rate kredita uzetih za nabavku brodova od kineske Exim banke. Zahvaljujući povoljnijim ugovorima o iznajmljvanju brodova, pomoć države neće im biti neophodna u 2022. godini, potvrdili su za Radio Crne Gore predstavnici naših brodarskih kompanija.

Zahvaljujući rastu cijena pomorskog prevoza na svjetskom tržištu, naše brodarske kompanije zaključile su znatno povoljnije ugovore o vremenskom najmu brodova "Bar", "Budva", "21. maj" i "Kotor".

To je doprinijelo da postignu bolji poslovni rezultat i same obezbijede sredstva za ratu kredita, koja na naplatu stiže naredne sedmice.

“Za isplatu rate za kupovinu brodova prema Exim banci koja dospjeva na 21. janura 2022. neće biti potrebna pomoć države, već će Crnogorska plovidba u cjelosti izmiriti 2.624.000 miliona dolara iz sopstenih sredstava” , kazala je za Emisiju za pomorce PR menadžerka  Crnogorske plovidbe Emina Stjepčević.

“Barska plovidba će ovoga puta imati sopstvena sredstva da izmiri ratu kredita koja koja dospijeva 21. januara, iznos rate je oko 1,9 miliona. U proteklom periodu uspjeli smo da akomuliramo dovoljno sredstava za izmirenje ove obaveze”, navodi direktor komercijalnog sektora Barske plovidbe Tihomir Mirković.

Pomoć države neće biti neophodna Crnogorskoj i Barskoj plovidbi u 2022.godini

“Kompanija će takođe obezbijediti cjelokupna sredstva i za ratu od dva miliona i 584 dolara koja dospijeva u julu ove godine”, kazala je Stjepčević.

Mirković je saopštio kako se u Barskoj plovidbi nadaju da će imati sredstava i za ratu koja dospijeva u julu ove godine.

“Ako sve bude teklo po planu, nastojaćemo da izmirimo i dio sredstava koje je Barska plovidba uzela u prethodnom periodu po osnovu vraćanja kredita koje je za nas i u naše ima isplatila država Crna Gora”, naveo je Mirković.

Do sada je država koja je bila garant prilikom kupovine četiri crnogorska  broda za rasute terete izdašno pomagala naše dvije brodarske kompanije.

Za brodove Crnogorske plovidbe “21. maj” i “Kotor” do sada je uplaćeno oko 51 milion i 400 hiljada dolara.
Kredit od 46 miliona i 400 hiljada dolara uzet je za kupovinu brodova “Bar” i “Budva” , Barske plovidbe
Sva četiri crogorska prekookeanska broda data su u vremenski najam.

Zakupac “21 maja”, “Kotora” i “Budve” je kompanije “Sea pioneer” iz Londona.

Od decembra prošle godine unajmitelj broda “Bar” je renomirana, danska kompanija “Norden”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније