Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Dnevne [ I. P. ]

29. 12. 2021. 07:14   >>  07:15

VLADA DALA

Za subvencije za pola godine 27 miliona eura

Kroz program subvencionisanja zarada za prvu polovinu ove godine, Vlada je dala 27 miliona eura za 97.362 zaposlenih, a kao odgovor na 21.295 zahtjeva koje su podnijeli privrednici i kompanije, pišu Dnevne.

Prema Vladinom dokumentu, u prvih šest mjeseci podneseno je 23.928 zahtjeva za dodjelu subvencija, od čega je odobreno 21.295 ili 89 odsto.

Odbijena su 2.633 zahtjeva, među kojima su i ponovljene prijave istih privrednih subjekata.

Kao najčešći razlog odbijanja navodi se neispunjavanje osnovnih uslova za učešće u programu.

Kad je riječ o odobrenim zahtjevima, na osnovu njih su isplaćene zarade za 97.362 zaposlena lica, čija je ukupna vrijednost dostigla 27.242.417,86 eura.

“Najveći dio dodijeljene podrške bio usmjeren na ugrožene djelatnosti, među kojima su i hoteli, restorani i ugostiteljski objekti, te javni prevoz putnika. U drugom kvartalu, shodno izmijenjenoj metodologiji, obuhvaćene su sve djelatnosti koji su zabilježile značajan pad prihoda tokom 2020. godine. Od ukupne podrške 90 odsto usmjereno je na ove ugrožene djelatnosti, dok je preostalih deset odsto dodijeljeno za zarade zaposlenih naplaćenom odsustvu i u karantinu odnosno izolaciji, kao i za novo zapošljavanje“, navodi se u informaciji.

Prema informaciji iz dokumenta u koji su Dnevne imale uvid, aktuelna Vlada je u januaru donijela nove tromjesečne mjere, odnosno IV paket podrške privredi i građanima kako bi se smanjile negativne posljedice epidemije korona virusa.

Pomoć je bila namijenjena i građanima i privredi, kako bi se održao nivo zaposlenosti, likvidnosti, poljoprivredne proizvodnje, zatim povećao broj turista i dala podrška ranjivim kategorijama.

Mjere su podrazumijevale tri kategorije subvencija za zarade zaposlenima, i to onih u ugroženim djelatnostima, u karantinu ili izolaciji i na plaćenom odsustvu.

Za tri mjeseca, privrednici su podnijeli 16.787 zahtjeva, od čega je odobreno njih 14.820 ili 88,28 odsto, a odbijeno 1.967 zahtjeva.

Konačno, isplaćene su zarade za 60.722 zaposlena, u vrijednosti 19.636.671,21 eura, od čega se više od 83 odsto odnosilo na radnike u ugroženim djelatnostima, a za novozaposlene od dva do pet odsto sredstava.

Treba napomenuti i da se u dokumentu navodi procjena kako je direktan i indirektan fiskalni uticaj ovih mjera navodno iznosio oko 163,4 miliona eura.

Tri mjeseca kasnije, Vlada je donijela novi set mjera peti paket za period od aprila do kraja godine, čija su najznačajnija stavka krediti Investiciono-razvojnog fonda i crnogorskih banaka namijenjeni privredi. Limit državne pomoći povećan je sa dotadašnjih 800.000 eura na čak 1,2 miliona za jednu kompaniju.

Programa subvencija odnosio se na iste kategorije, uključujući naknade za nove zaposlene.

Od aprila do juna predat je 7.141 zahtjev za subvencije, od čega je odobreno 6.475 ili 90,67 odsto, a odbijeno 666 zahtjeva.

Sredstva isplaćene tokom ova tri mjeseca iznosila su 7.605.746,65 eura, a odnosila su se na zarade 36.640 zaposlenih.

I u ovom tromjesečju na plate radnika u ugroženim djelatnostima odlazilo je od 84 odsto u aprilu, do čak 99 odsto u junu.

Istovremeno, za nove zaposlene sredstva su od četiri odsto na početku kvartala, pala na samo 0,5 odsto na njegovom kraju.

U dokumentu se navodi kako su mjere podrške u ovom periodu iznosile 166 miliona eura i uključivale su ne samo bespovratna sredstva, olakšice i posebnu pomoć građanima, već i ove kredite.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније