Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Dnevne novine [ M.L.B. ]

18. 12. 2021. 08:00   >>  08:01

ZA 6 MJESECI

Za subvencije zaposlenih 27,2 miliona eura

Ministarstvo za ekonomski razvoj je u prvih šest mjeseci ove godine u cilju ublažavanja negativnih posljedica u poslovanju usljed epidemije koronavirusa privredna društva u zemlji pomoglo sa 27,2 miliona eura.

Naime, u periodu od januara do juna tekuće godine resoru Jakova Milatovića podnijeto je gotovo 24.000 zahtjeva za dodjelu subvencija, po čemu je 89 odsto odobreno.

Odbijena su 2.633 zahtjeva među kojima je bilo ponovljenih zahtjeva istih privrednih subjekata, pri čemu je najčešći razlog odbijanja subvencija bio neispunjavanje nekih od uslova za učešće u programu. Takođe, na osnovu odobrenih zahtjeva islaćene su zarade za ukupno 97.362 zaposlenih u ukupnom iznosu nešto višem od 27 miliona eura.

To se navodi u Informaciji o realizaciji Programa o subvencionisanju zarada za I i II 2021. godine koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Najveći dio dodijeljene podrške bio je usmjeren na ugrožene djelatnosti hoteli, restorani, ugostiteljski objekti, javni prevoz putnika, dok su u II kvartalu obuhvaćene sve pogođene djelatnosti koje su zabilježile značajan pad prihoda tokom 2020. godine.

Kada su u pitanju zaposleni najveći broj subvecija isplaćen je u martu i to za 21.240 radnika, a najmanje u maju kada je Ministarstvo za ekonomski razvoj subvencioniralo 11.165 zaposlenih.

U dokumentu se navodi da je obuhvat programa za dodjelu subvencija privrednim subjektima za zarade zaposlenih u periodu uključivao tri kategodije subvencije za zarade u okviru ugroženih djelatnosti, zatim za zarade zaposlenih koji su bili u karantinu, odnosno izolaciji, te subvencije za zarade zaposlenih koji su bili na plaćenom odsustvu. U zaključku Informacije piše i da su kreirane mjere i mehanizmi podrške adekvatno usmjereni prema djelatnostima u najugroženijim privrednim sektorima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније