Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

17. 12. 2021. 07:17 >> 07:18
2

PODACI MONSTATA

Za godinu ulje skuplje 36, gorivo 30 odsto

Cijene proizvoda i usluga u Crnoj Gori za godinu su u prosjeku porasle 4,4 odsto, a najveća uvećanja registrovana su za jestiva ulja i za gorivo, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku Monstat, pišu Dnevne.

Naime, ulje je za godinu poskupilo čak 36,6 odsto, dok su cijene goriva porasle za 30,8 odsto.

Prema zvaničnom statističkom indeksu, potrošačke cijene su u novembru u odnosu na oktobar u prosjeku porasle za 03 odsto.

Na nastavak inflacije na mjesečnom nivou ovog puta su najviše uticale cijene goriva, mlijeka, sira i jaja, zatim hljeba i žitarica, mesa, odjeće, čvrstih goriva, te jestivih ulja.

Takođe, za prvih 11 mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2020. cijene su u prosjeku uvećane za 2,2 odsto.

Kada su u pitanju parametri inflacije na godišnjem nivou, Crna Gora je od marta 2020. do februara ove godine samo jednog mjeseca imala rast, i to u septembru od 0,1 odsto.

 

U martu 2021. prvi put je ponovo registrovana godišnja inflacija, i to na nivou od 0,8 osto.

Od tada do novembra, cijene su u prosjeku na godišnjem nivou bile uvećane za najmanje 2,2odsto.

Od decembra prošle godine cijene proizvoda i usluga na mjesečnom nivou su rasle i od 0,1 do0,7 odsto.

Podaci klasifikovani po glavnim grupama proizvoda i usluga ukazuju da su od oktobra do novembra najveći skok imale cijene goriva 2,6 odsto, zatim čaja, kafe i kakaoa 2,5 odsto, jestivog ulja 13, hljeba i žitarica 0,7, te mlijeka i jaja, odnosno čvrstih gorivapo 0,6 odsto.

Najveći pad cijena registrovan je za usluge u hotelima i restoranima, te audio-vizuelno snimanje, i to oba od 1,1 odsto.

Kao što je već rečeno, najveću razliku za godinu dostigle su cijene jestivog ulja koje su porasleza čak 36,6 odsto, te cijene goriva-za 30,8 odsto.

Cijene povrća su od prošlog do ovog novembra u prosjeku porasle za 12,5 odsto, smještaja 10,1, zatim meda, čokolade i slatkiša za 7,5, sredstava za održavanje domaćinstva 7,4 odsto, a voća 6,4 odsto.

Istovremeno, tekstil za domaćinstvo jeftiniji je 4,9 odsto, vozila 4,8 odsto, telefoni 3,4, a audiovizuelna oprema 1,4 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније