Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.Č.J./M.L.B. ]

21. 10. 2021. 11:40   >>  12:11 2

SB ZA 2021.

Rast ekomonije 10,8%, najveći na Z. Balkanu

Crnogorska ekonomija će u ovoj godini zabilježiti snažan oporavak sa rastom od 10,8 odsto, što je najveća stopa rasta na Zapadnom Balkanu navodi se u novom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan.

“Vođena brzim oporavkom u turizmu, predviđa se snažan oporavak crnogorske privrede za 10,8 odsto u 2021. godini, što je najveća stopa među šest zemalja Zapadnog Balkana. Snažan vrhunac ljetnje sezone podržao je oporavak prihoda od turizma, koji će vjerovatno dostići blizu 75 odsto nivoa iz 2019. godine, dok su ranije procjene bile 55 odsto. Oporavak ekonomske aktivnosti podstakao je državne prihode, što je zajedno sa pažljivim fiskalnim upravljanjem dovelo do smanjenja fiskalnog deficita sa 11 procenata BDP-a u 2020. na procijenjena četiri procenta u 2021”, navela je SB u izvještaju.

„Ekonomska kriza koju je izazvala pandemija COVID-19 i dalje je izvor neizvjesnosti, ali i predstavlja priliku za Crnu Goru da osigura otporan, inkluzivan i zeleni oporavak nakon pandemije“, kazao je Kristofer Šeldon, državni direktor Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crna Gora.

On je naveo da je Svjetska banka posvećena pomaganju Crnoj Gori u sprovođenju reformi koje mogu pomoći u obezbjeđivanju makroekonomske stabilnosti, stvaranju ekonomskih mogućnosti i podsticati snažan rast predvođen privatnim sektorom.

U izvještaju se navodi da je nezaposlenost u Crnoj Gori i dalje visoka što ograničava tempo ponovnog smanjenja siromaštva. Predviđa se da će se siromaštvo polako smanjivati 2021. godine, ali i ostati veće nego 2019.

O Zapadnom Balkanu - oporavak i dalje izložen prijetnjama

Prema izvještaju SB, stopa siromaštva u regionu, vratiće se na trend zabilježen prije izbijanja pandemije i smanjiće se za oko jedan procentni poen na 20,3 odsto, slično nivou iz 2019. godine. Oporavak je, međutim, i dalje izložen prijetnjama, navela je SB.

Gubitak radnih mjesta usljed recesije i njenih posljedica nesrazmerno je pogodio žene i mlade, što bi moglo da ugrozi napore da se povećaju višegodišnje niske stope njihovog učešća u radnoj snazi. Stopa nezaposlenosti mladih u 2021. porasla je na 37,7 odsto, za 5,4 procentnih poena u odnosu na jun 2020, dodatno otežavajući izglede za zapošljavanje mladih.

"Kako se zemlje Zapadnog Balkana okreću budućnosti nakon pandemije, njihove javne politike treba usmjeriti na otklanjanje ključnih prepreka za kreiranje radnih mjesta i ekonomsku transformaciju, uključujući i zelenu tranziciju", rekla je direktorka Svjetske banke za region Zapadnog Balkana Linda Van Gelder.

Ona je navela da bi svih šest država regiona mogle da imaju korist od reformi poslovnog okruženja, javne uprave i digitalizacije, što bi podstaklo rast i pomoglo im da premoste jaz u odnosu na članice EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније