Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

10. 09. 2021. 16:06   >>  16:08 7

KRIVOKAPIĆ

Planirano da 2022. CG bude veliko gradilište

Vlada je projektovala snažan oporavak ekonomije do kraja 2021, a za 2022. planirano je da Crna Gora postane veliko gradilište na kom će se ostvarivati projekti zelene ekonomije u kojima se očekuje značajno učešće EBRD-a. To je saopštio premijer Zdravko Krivokapić tokom onlajn sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako je saopšteno iz Vlade sastanku su, pored premijera, prisustvovali i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, dok je delegaciju EBRD-a predvodio potpredsjednik Jurgen Rigterink.

Premijer Krivokapić je predstavnicima EBRD rekao da je usvajanjem budžeta Vlada napokon uspjela da stvori realne uslove za brži ekonomski oporavak, uz stabilizaciju javnih finansija kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je istakao da Vlada sa socijalnim partnerima i poslovnom zajednicom čini sve da unaprijedi poslovni ambijent i pomogne stvaranju tržišta podjednakih šansi, kao i da je pokazala jaku investicionu aktivnost u prioritetnim oblastima - turizmu, energetici, prerađivačkoj industriji i poljoprivredi, te saobraćajnoj infrastrukturi.

“Bez obzira na politička nadmetanja, najbitnije je da se Crna Gora okrene ekonomiji i popravljanju životnog standarda svojih građana. To je jedini način da se približimo standardu i vrijednostima koje baštine zemlje EU”, rekao je Krivokapić.

Premijer je zahvalio EBRD na postojećoj podršci projektima koji se odnose na razvoj i poslovanje malih i srednjih preduzeća.

On je izrazio očekivanja da Crna Gora može dobiti podršku od EBRD u razvoju kako putne tako i komunalne infrastrukture, naročito u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, jer je postojana infrastruktura preduslov održivog ekonomskog razvoja.

“Sa nekoliko važnih energetskih projekata, sa kojima ćemo postići dekarbonizaciju i održivost, imamo cilj da Crna Gora postane regionalno energetsko čvorište”, poručio je Krivokapić.

Potpredsjednik EBRD Jurgen Rigterink iskazao je zadovoljstvo zbog ostvarenog kontakta sa premijerom i predstavnicima Vlade CG, ali i žaljenje što zbog tekuće COVID epidemiloške situacije nije u mogućnosti da doputuje u Crnu Goru.

Rigterink je pohvalio konkretne rezultate koje je Vlada postigla u toku dosadašnjeg rada i iskazao spremnost za još jaču i intezivniju saradnju između Crne Gore i EBRD.

“Čestitam Vladi što je u Skupštini usvojen izuzetno razborit budžet za 2021. godinu. Takođe Vam čestitam i na uspješnom hedžing aranžmanu za kredit za auto-put. Čestitke Vam upućujem jer ste ovim potezima uspjeli da obezbjedite jako privlačnu kamatnu stopu, što će vam zasigurno pomoći da stabilizujete državne finansije i povećate povjerenje investitora u crnogorsko tržište”, rekao je potpredsjednik EBRD Rigterink.

CG može mnogo brže od planiranog da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić osvrnuo se na ostvarene rezultate u sektoru finansija, apostrofirajući postignuti suficit budžeta treći mjesec zaredom, te izarzio realno očekivanje da će planirani prihod od turizma od oko 700 miiona eura za ovu godinu, biti ostvaren već za devet mjeseci.

„Dosadašnji rezultati ekonomske politike Vlade ulivaju nadu i optimizam i daju nam za pravo da vjerujemo da Crna Gora može mnogo brže od planiranog da se približi standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. U ovom smislu, veoma važnu ulogu imaju i naši razvojni ino – partneri“, poručio je Spajić.

Ministar Spajić takođe je istakao i važnost korišćenja sredstava iz Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan i potencijalne saradnje sa EBRD u tom smislu. Spajić je kazao i da ga raduje podrška nedavno osnovanom preduzeću Montenegro Works koju su iskazali predstavnici EBRD-a.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je odgovorna politika Vlade u pandemijskoj godini, a samim tim i oporavak ekonomskih aktivnosti države, preduslov za pokretanje novih investicija u Crnu Goru i podrške EBRD-a.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja dodatno je intenziviralo saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj kako bi ubrzalo i unaprijedilo realizaciju postojećih i novih inicijativa. Očekujemo nastavak i jačanje partnerstva kroz Kreditno-garantni fond kako bi se poboljšao pristup finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća, preduzetnike i druga preduzeća, i time indukovalo stvaranje novih radnih mjesta i povećanje izvoza”, kazao je Milatović.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori Jap Sprej, koji uskoro napušta tu poziciju, zahvalio je na saradnji i odličnoj podršci koju je Vlada pružila toj finansijskoj instituciji u proteklih devet mjeseci.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније