Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

18. 07. 2021. 20:13   >>  20:16 1

SIVA EKONOMIJA

Evidentirano 76 pritužbi, uglavnom zbog neizdavanja računa

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 76 pritužbi, koje su se uglavnom odnosile na neizdavanje fiskalnih računa, ali i na rad u vrijeme državnog praznika.

Na osnovu evidentiranih prijava, ove sedmice nije izrečena nijedna novčana kazna.

Najveći broj pritužbi odnosio se na neizdavanje fiskalnih računa i to u Casi u Igalu, kafiću Griffone, Terasi M i plažnom baru Peoples u Herceg Novom, diskontu stočne hrane „Baćović“, neimenovanoj prodavnici, restoranu Starevina, kafiću Perla, trgovini Bim i auto-servisu Oktopod u Nikšiću, Alo taksiju i kafe baru Potoci u Podgorici.

Neizdavanje fiskalnih računa prijavljeno je i u konobi Akustik u Kotoru, Heven company-ju i restoranu Moira Peja u Ulcinju, El Mundu, Barboonbaru, gril bašti Parma i parkingu u Budvi, restoranu Cvijo, Kraljevskoj plaži, frizerskom salonu Caka, cvjećari kojoj nije naveden naziv i cvjećari Kaktus u Baru, pekarama Sunce u Radanovićima i Evropa u Donjem Štoju, Bajla baru u Pljevljima, kantini Dječjeg odmarališta na Veruši, restoranu Mali raj na Žabljaku i prodavnici mobilnih telefona i opreme Adi u Bijelom Polju.

Građani su se žalili da se u pečenjari Kod Jara, konobi Ambasada, apartmanima Katić i Maxi Katić i restoranu Palma u Hercg Novom ne izdaju fiskalni računi, ali i da ti objekti ne ispunjavaju neophodne higijenske uslove i ne prijavljuju radnike.

Na Dan državnosti Crne Gore, koji se obilježava 13. jula, radili su ETC i bivša fabrika „Špiro Dacić“ u Bijelom Polju, parking servis u Herceg Novom, Remid Vis u Podgorici i Kliko Company, M-Comerc i Capital centar u Ulcinju.

Evidentirane su i prijave da plaže Pecka u Tivtu, plaža u Kumboru i Žaba u Herceg Novom nijesu ostavile prostor za kupače, bez plažnog mobilijara, dok su građani Kotora tražili da se ponta u tom gradu, ograđena niskom ogradom, oslobodi za kupanje. Evidentirane su i prijave da Nikki beach u Tivtu radi bez dozvole, kao i da pristup plaži hotela Iberostar u Herceg Novom nije dozvoljen.

Građani su se žalili i na nelegalnu prodaju brodskih aranžmana i autobuskih karata, pružanje usluga šminkanja, prodaju proizvoda na putu do Crnog jezera na Žabljaku, rad pržionice kafe u Rožajama, nehigijenske uslove u barskom Nice vice-u, smeće, glasnu muziku, kršenje epidemioloških mjera u diskoteci Omnia u Budvi i zabranu parkiranja kod Lazareta u Meljinama.

Evidentirane su i pritužbe da zaposleni u restoranu Barka i hotelu Sato u Baru nijesu osigurani, radnici barskog hotela Južno more nemaju pravo na slobodan dan, dok je vlasnik kafića S&M u Herceg Novom postavio stolove i suncobrane na zajednički prolaz za ulazak u zgradu.

Građani su se žalili i da vlasnici čamaca, koji u Petrovcu voze turiste u obilazak ostrva, rade na crno i ne izdaju račune, vozač kompanije Elan iz Plava piše SMS poruke dok vozi, prekoračuje dozvoljenu brzinu i psuje, a plažni bar La Bamba u Herceg Novom pušta duplo glasniju muziku od dozvoljene.

Etno selo Sv. Georgije na Cetinju, prema evidentiranim pritužbama, ne prijavljuje goste iako mu je naplaćena boravišna taksa, u prodavnici Idea u Podgorici uračunavaju ambalažu u cijenu proizvoda, a u HDL Laković u Budvi prodaju proizvode čiji sastav nije napisan na crnogorskom jeziku. Evidentirana je i pritužba da na plažnom baru Moet u Budvi šef restorana viče na radnike jer su nakon devet sati rada otišli da ručaju.

Kampanju Budi odgovoran su krajem decembra 2013. godine pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, sa ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније