Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina ]

13. 07. 2021. 16:06   >>  16:06

NAKON PAUZE

U Kotor u subotu uplovljava prvi mega kruzer

U kotorsku luku će u subotu, nakon godinu i po pauze, uploviti prvi mega kruzer.

Predsjednica Odbora direktora Luke Kotor, Liljana Popović Moškov, kazala je da riječ o 228 metara dugom brodu Viking Venus kompanije Viking Ocean Cruises.

„Kruzer će uploviti u osam sati, a isploviti u 18 sati” rekla je Popović Moškov za portal Bokanews.

Proslava 33 godine rada Luke Kotor održana je u ponedjeljak. Teška prošla godina, uzrokovana epidemijom koronavirusa, naročito je pogodila tu kompaniju, čiji su se prihodi oslanjali na dolaske svjetskih kruzera, kojih više od godinu nije bilo.

Popović Moškov je rekla da menadžment i zaposleni čine sve što je u njihovoj moći da bi se izborili sa teškom situacijom.

Iako su najavljivani još u junu, kruzera i dalje nema.

Popović Moškov je objasnila da je sa pravne regulative sve riješeno i da se sada čekaju odogovori stranih država, posebno Italije, odakle dolazi najveći broj kruzera.

„Menadžment i sve nadležne institucije su uradili sve ono što je bilo do njih. Luka je potpuno spremna da primi kruzere, protokoli su doneseni u skladu sa zakonskom regulativom. Uputili smo note svim državama kojima smo bili na crvenoj listi za skidanje sa te liste, kako bi omogućili kruzerima da uplovljavaju i kod nas. Taj dopis je upućen međutim i države imaju svoje protokole“, saopštila je Popović Moškov.

Ona je dodala da očekuju zasjedanje njihovih zdravstvenih institucija i zvanično skidanje Crne Gore sa crvene liste.

Kako bi se izborili sa trenutnom situacijom neophodno je i razumijevanje resornih ministarstava, jer Luka Kotor, kako je objasnila Popović Moškov, ima dva velika fiksna troška.

„U pitanju su koncesije za korišćenje obale i za pilotažu, koje iznose po 250 hiljada EUR. Pola miliona EUR je zaista veliko fiksno opterećenje i tu smo pregovarali kako da se pomogne Luci“, poručila je Popović Moškov.

Da bi se ova poslovna godina završila bez gubitaka za Luku Kotor, neophodno je bar 60 uplovljavanja kruzera.

“Ako bi do kraja godine imali 60 do 70 uplovljavanja, Luka Kotor bi mogla da završi ovu poslovnu godinu bez gubitaka“, tvrdi Popović Moškov.

Poučeni iskustvom iz prošle godine, iz preduzeća su najavili da će se posvetiti razvoju marinskog dijela, kako ne bi sav prihod zavisio od kruzing industrije.

“Ono od čega sad imamo prihode su dolasci jahti”, kazala je Popović Moškov i dodala da je u planu produženje marinskog dijela luke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније