Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 06. 2021. 12:44 >> 12:45
1

MUGOŠA

"Poljoprivrednici sa pravom traže pomoć"

Pritisak poljoprivrednika koji sa pravom i jakim argumentima traže pomoć od države kako bi spasili svoju proizvodnju pokazao je da država i resorno ministarstvo sa aktuelnim rukovodstvom nemaju snage, znanja i volje da riješe vrlo složenu situaciju, kazao je član Predsjedništva SDP i predsjednik Odbora Glavnog grada SDP Budimir Mugoša.

Kako ističe, svjetska kriza izazvana pandemijom je ostavila posljedice i na naš agrar ali je žestoko produbljena nečinjenjem vlasti da ublaži posljedice i neusvajanjem budžeta.

Mugoša je kazao da na sve apele poljoprivrednika da je situacija neizdrživa dobili su uvrede od strane onih koji bi problem trebalo da rješavaju a ne, kako ističe, da ga stvaraju.

"Prvo je premijer izgovorio čuvenu rečenicu “Da je to rekao ministar poljoprivrede pa nekako ,ali ministar pravde.. “ kao da se poljoprivredom bave manje vrijedni ljudi. Zatim je državni sekretar Veličković izjavio da smo neradnici kazavši gotovo istu rečenicu koju je izgovorio njegov nekadašnji šef Petar Ivanović prilikom protesta stočara u vrijeme dok je bio ministar. Kap koja je prelila čašu je ponašanje i izjava Ministra Stijovića u Skupštini Crne Gore koja skandalozna, uvredljiva i najviše govori o njemu. Bahatost, nervoza, neodmjerenost i nedostatak manira lijepog ponašanja ne priliče jednom ministru", objašnjava Mugoša.

Naglasio je da su mnogi dosadašnji ministri pravili štetu svojim činjenjem a aktuelni ministar svojim nečinjenjem.

"Ako ništa ne radite ne možete pogriješiti ali možete napraviti štetu. A nije sve došlo iznenada. Upozoravani su i bivši i aktuelni ministar u kom će pravcu da se razvija situacija. Nije poskupljenje stočne hrane izazvano samo kovid krizom već i nekim drugim stvarima prije svega pojavom afričke kuge svinja koja je prije nekoliko godina desetkovala svinjarsku proizvodnju u svijetu a prije svega u Kini kao najvećem proizvođaču i potrošaču svinjskog mesa", poručuje Mugoša.

Prvo je, kako tvrdi, izazvan poremećaj na tržištu svinjskog mesa čije su cijene dostigle svoj maksimum prošle godine zbog povlačenja ogromnih količina mesa za Kinu.

"Kinezi su brzo reagovali iskorijenili bolest i obnovili proizvodnju i povlače ogromne količine žitarica što je izazvalo poremećaj na tržištu. Trenutni paritet između cijene žitarica i otkupne cijene mlijeka naravno je neodrživ. Mora doći do poskupljenja mlijeka ili pojeftinjenja stočne hrane. Do tada stočari ne mogu preživjeti bez pomoći države a to je i njena uloga, da pomogne kada je teško. Mnogo je lakše jeftinije, efikasnije i korisnije sačuvati stočni fond i seljačka gazdinstva nego ih uništiti pa ponovo obnavljati.
Trenutno su najugroženiji stočari ali vrlo brzo će i ostali poljoprivrednici biti u katastrofalnoj situaciji jer ide žetva, berba i ostale aktivnosti a subvencija po hektaru neće biti bez budžeta", navodi u saopštenju.

Mugoša poručuje da su u mnogobrojnim susretima sa ministrom stočari tražili pomoć, ali prije svega stav gospodina Stijovića o njihovim zahtjevima.

"I negativan odgovor je odgovor ali ćemo barem znati na čemu smo. Kako riješiti problem? To je pitanje za ministra i Vladu jer oni postoje i dobili su mandat da te probleme rješavaju, a ne da kritikuju poslanike u Skupštini i vrijeđaju i viču na poljoprivrednike. Ako ministar i vlada nemaju uslova za rad prije svega budžeta koji neće da im obezbijede oni koji su ih birali neka podnesu ostavke pa će se naći neko ko će biti sposoban da se nosi sa problemima i da ih rješava", ističe Mugoša.

I na kraju, kako kaže, kao posljedicu nerazumijevanja od strane Vlade danas ćemo imati proteste ispred ministarstva.

"Tamo će biti ljudi svih političkih profilacija i ostalih opredjeljenja i to neće biti politički skup, ali kolege poljoprivrednici moraju shvatiti da je ovo politika, jer da ima političke volje i mudrosti mi ne bi bili u ovoj situaciji jer smo mi samo kolateralna šteta nekih nazovi visokih politika ličnih sujeta, frustracija i ambicija. Zato puna podrška protestima od mene iz svakog segmenta moga bića i kao poljoprivrednika i kao inženjera stočarstva, ali i kao člana predsjedništva SDP-a i predsjednika Odbora SDP Glavnog grada", zaključuje Mugoša.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније